User Interface Testing versus nový vzhľad Office

Martin Snížek na svojom blogu píše o testovaní nového rozhrania Office v týme Office User Interface Blog od Microsoftu. Zaujímave sú aj následné komentáre, s ktorými sa dá v mnohom súhlasiť; a to aj so zástancami starého rozhrania, aj s argumentami pre nové rozhranie.

Nové rozhranie prináša podstatne výrazne zmeny, než sme boli zvyknutí doteraz a tak sa ozývajú hlasy, ktorým nové rozhranie už teraz nevyhovuje. Aj keď súhlasím, že nie všetkým sa nové ovládanie musí páčiť, mňa nevynímajúc, beriem do úvahy jednú starú poučku testovania UI či použiteľnosti: "Nepočúvajte užívateľov, čo hovoria, ale pozerajte, čo robia." (Okrem toho, nemožno odsudzovať niečo, čo som netestoval).

New Office 12 user Interface, Word Toolbar

Ta poučka je veľmi trefná. Kto čo len raz pripravoval funkčnú špecifikáciu nejakého projektu, najlepšie aplikácie, dobre vie, že zákazník má často predstavu, čo a ako má aplikácia robiť, ale až keď to dostane nakreslené obrázok po obrázku a popísané krok po kroku, zistíte, že to, čo si myslí, že vie, je 10% skutočných potrieb. Aj preto sú dôležité oné "analýzy a specifikace projektů". Len na okraj, štúdie dokázali, že úvodná analýza dokáže ušetriť 1/3 nákladov na projekt!

Aj keď výsledky Office User Interface testovania sú naozaj veľmi zaujímavé a aj prínosné pre nás ostatných, výsledky majú jednu malú vadu. KTO boli testovací užívatelia? Verím, že mladým ľuďom, nezasiahutými ešte starým ovládaním to bude veľmi prínosná zmena. Nám, starším klasikom asi moc nie. Aspoň zo začiatku, než rezignujeme a zvykneme si.

Ešte teraz nielen mňa berie hrôza z obrázkového vzhľadu Windows XP, ktoré rapídne narušilo efektívnosť (mojej) práce, pomenilo zaužívane postupy atď. Vidím však pri testovaní a viem od adminov, že mladý ľudia už preferujú skôr nové ovládanie Windows XP. Vyhovuje im nemať ikonku Tento počítač na ploche, ale radšej veľký farebný obrázok … aj keď v pamäti zaberie 3MB a v prípade rozťahovania do celej obrazovky poriadne spomalí vykresľovanie plochy. Požadujú mať zapnuté témy (skíny) , aj keď si uberú ďalších 20MB a systém behá z DLLky do DLLky. Dokonca ani neblúdia v novej ponuke Štart.

Príkladov viac, než by sa tu zmestilo, ale opäť platí známa vec: Náš zákazník, náš pán. A aj keď to ide občas ťažko, aj zákazníkov je možné vychovávať. Príkladom buď čoraz narastajúci počet kvalitných webov; aj menšie firmy začínajú investovať do aplikácií na zakázku; optimalizácia pre vyhľadávače sa rozrástla tak, že už ju robí každý apod.

Otázka len tak na okraj, na zamyslenie: Preferujete radšej príjemný pocit z kresleného vzhľadu Windows, alebo praktičnosť a šetrnosť s pamäťou? Pamätáte si mobily s veľkými, pekne od seba oddelenými tlačidlami tlačidlami, na ktorých ste mohli písať SMSku spamäti aj v 160km rýchlosti v noci po diaľnici? Skúste to s dnešnými mobilmi s tlačidlami tak mrňavými a bez medzier, že občas aj pinzetou je problém ich "namačkat". Ale aj tak všetci kupujeme čoraz menšie mobily 😉 Proste, užívateľské testovanie … 🙂

Autor príspevku: Anton Piták