Webhosting – Ako to IGNUM aj FORPSI nerobia?

Jedným z najväčších "vynálezov" minulosti je deľba práce, ktorá funguje dodnes a žijú z toho mnohé spoločnosti aj formou outsourcingu. Našou deľbou práce je, že nerobíme webhosting, alebo skôr, nechceli sme ho robiť. Budeme ale musieť, keďže spoločnosti, ktoré si hovoria hostingové ho žiaľ "nerobia".

Mať a poskytovať hosting, to nie je len vlastniť server. To je dohľad, podpora užívateľov, správa. To je mnoho času minimálne pre jedného človeka. Preto sme sa hneď na začiatku rozhodli, že webhosting robiť nebudeme a spoľahneme sa na veľké spoločnosti, ktoré s ním majú mnohoročné skúsenosti. S príchodom .NET a nešpecifikovanými zmenami v spoločnosti FORPSI ale začala celá séria problémov – blokovanie emailov z od platenej služby B2M, neschopnosť spustiť NET 2.0 na existujúcich serveroch, nepoužiteľné nastavenie NET 2.0 na serveri k tomu určenom až po ďalšie blokovanie na hostingu s NET 1.1. Po týchto peripetiách sme sa rozhodli pre zmenu hostingu.

Po niekoľkých hodinách študovania referencií na fórach a internete o jednotlivých hostingových spoločnostiach sme si vybrali spoločnosť IGNUM. Po potvrdení, že všetko potrebné podporujú sme začali s presunom. Na stránkach na to existuje rovno odkaz "Přesun domény". Výstižný názov, ktorému ale v poslednom kroku chýbala podstatná vec … možnosť zároveň s presunom domény si objednať webhosting. Opäť ďalší z príkladov "použiteľnosti" web stránok. Ako naschvál v objednávke hostingu je opäť presun domeny, takže po dvojitom presune domeny následovala emailová komunikácia na vyjasnenie nedorozumení. Konečne všetko pripravené na spokojnejší spánok. Skoro.

Po doručení výzvy na zaplatenie následovalo ďalšie prekvapenie. Účet na zaplatenie uvedený do ČR. Faktúra na 298 Kč by v tomto prípade stála ďalších 600,- Sk za prevod do zahraničia. Samozrejme, následovala ďalšia emailová komunikácia, kde sme sa dozvedeli, že na Slovensku platby neberú. Aj keď web IGNUM hlása v časti platby účet v Tatra banke a pobočku na Slovensku. Žiaľ, už to dlhšiu dobu neplatí. Len o tom zabudli informovať. Skončili sme s IGNUMom. A padlo rozhodnutie, že nakoniec do toho webhostingu pôjdeme.

Nič to, server sa nestratí. Čo ale strácajú tieto spoločnosti, to bude možno stáť viac, než cena jedného serveru. Ale v tom množstve sa to určite ešte nejakú dobu stratí.

PS: pokiaľ ale viete o naozaj spoľahlivom .NET hostingu, napíšte. Možno to poteší aj ďalších, ktorí riešia podobné problémy.