Mýty o SEO friendly URL

Pri optimalizácii www stránok skôr či neskôr každý narazí aj na tému SEO friendly URL, či mod_rewrite. Podstatou tejto "disciplíny" SEO je zabezpečiť kľúčové slová v URL a zlepšiť tak šance webu na lepšie umiestnenie vo výsledkoch vyhľadávania (SERP). Odôvodnení sa nájde viac, téma SEO friendly je zaujímava a jednoznačne má aj svoje opodstatnenie, ale tak ako všade, nemalo by sa preháňať.

Základné argumenty pre použitie "užívateľsky príjemných" URL adries by sme mohli zhrnúť do týchto hlavných argumentov:

  1. SEO Friendly URL zvyšujú pomer kľúčových slov v URL a prispievajú tak k lepšiemu umiestneniu vo vyhľadávačoch
  2. Užívateľsky príjemné URL adresy sa ľahšie zapamätávajú a dávajú návštevníkovi lepšiu predstavu o tom, kde sa nachádza
  3. Odmazávaním časti URL (adresárov) sa môže užívateľ pohybovať štruktúrou webu

Napriek tomu, že argumenty sú pomerne presvedčivé, nie všetko je tak, ako na prvý pohľad vyzerá. Dôležité odpovede vnášajú do danej problematiky aj štúdie o použiteľnosti, ktoré uvedené argumenty ukazujú aj v inom svetle:

  1. Že užívateľský príjemné URL zvyšujú pomer kľúčových slov v adrese je zakladným a aj správnym argumentom pre používanie SEO friendly URL.
  2. Presvedčivým argumentom je aj tvrdenie o ľahšom zapamätávaní si www adries. Z testov s užívateľmi však vyplývajú niektoré "obmedzenia".

    Bežný užívateľ internetu si vo väčšine prípadov pamätá len názov hlavnej domény webu (doména druhého radu). Akékoľvek podadresáre (napr.: example.com/sluzby/) je ochotný si pamätať len v prípade, že podadresár je samostatným webom, ktorý priamo nesúvisi z hlavnou doménou webu a nie je možné sa naň z hlavnej stránky dostať. V prípade, že sa do podadresára webu dostane z hlavnej stránky si užívateľ zapamätá skôr postup, ako sa na uvedenú stránku dostal. V tomto prípade hrá dôležitejšiu funkciu dobrá navigácia na www stránkach. Toto správanie je napr. typické práve na e-shopoch (internetových obchodoch) , kde si užívateľ aj napriek možnosti použiť názov kategorie v URL pamätá práve spôsob, ako sa k požadovanej informácii dopátral.

    Dobrým dôkazom o takomto správaní sú výsledky najčastejšie vyhľadávaných frázi, kde sa objavujú celé www adresy webov. Užívatelia si pamätajú (približne) , ako sa na web dostali a tento postup používajú. Aj v prípade, že je "neštandardný".

  3. Mnoho webov, špeciálne internetové obchody umožňujú prechádzať "o úroveň vyššie" pomocou odmazávania názvu posledného adresára v štruktúre URL. Tak sa dá napr. dostať zo stránky produktu priamo na stránku kategorie daného produktu.

    Skutočnosť je ale taká, že užívatelia na navigáciu nepoužívajú odmazávanie URL adresy, pokiaľ k tomu nie sú donútený. Takým prípadom je hľadanie pre užívateľa dôležitej informácie na www stránke, ktorá vo vyhľadávači sa zobrazuje ako relevantná, ale samotná stránka už neexistuje, alebo hlási chybu. V tomto prípade sa užívateľ odmazaním časti URL snaží nájsť požadovanú informáciu pomocou iných metód (directory listing apod.). Na správne fungujúcej www stránke užívateľ nemá dôvod odmazávať URL, ak správne funguje navigácia na webe.

    Okrem toho, odmazávanie URL vyžaduje ďalšiu námahu v podobe kliknutia do poľa s adresou, nájdenie začiatku pre odmazanie adresy, odmazanie adresy a načítanie novej lokácie.

Aj napriek týmto informáciam majú SEO friendly URL jednoznačne svoje opodstatnenie hlavne v zvýšení výskytu kľúčových slov v URL adrese a ich použitie sa pri optimalizácii www stránok doporučuje.

2 thoughts on “Mýty o SEO friendly URL”

  1. Súhlas. Z vlastných skúseností viem, že takmer NIKTO si napamätá URL webu s podadresármi a ešte menej bežných uživateľov odmazáva časti URL.

  2. Možno je pravda, že friendly URL nie sú dôležité pre userov, ale pre Google určite sú. A ešte dôležitejšie je nemeniť názvy. Admin mi zmenil štukturu názvov a všetky podstranky mi vypadli z GPR. Preto friendly URL určite áno. Ja ich na stránke nemám:-(

Comments are closed.