Pohľad na nový IE 7 a Windows Vista

Microsoft je už pomerne známy tým, že sa snaží vydávať nové verzie svojích aplikácii a systémov pokiaľ možno čo najčastejšie. Dôvody sú zrejme, vydávaním nových verzii starnú tie predošlé, takže je potrebné upgradovať … teda kúpiťsi nové verzie .. čiže platiť MS.

Aktuálne sa asi najviac diskutuje o novom IE7 a Windows Vista (codename LongHorn). Zároveň sa natíska otázka: čo nové prinášajú?

Môj osobný názor je, že od verzie Windows 2000 nepriniesol Microsoft nič nové, čo by bolo užitočné pre užívateľa. Okrem balastu, ktorý chce viac pamäte, teda novší hardware. Nie že by som na novší hardware nemal, nerád ale mrhám pamäťou tam, kde netreba. Vo Windows XP priniesol MS nové jedine podporu pre skinovanie. Kto sa len trochu vyzná v systémovom programovaní či reverse engineeringu (crackovaní 😉 ) , ten zistí, aká hrôza spolu so skinovaním prišla a ako nešetrne sa s pamäťou zaobchádza. Problem v tomto prípade je, že ani vypnutie skinovania tuto hrôzu nezmenší.

Windows Vista a IE7

Po tomto všetkom teda so záujmom sledujem vývoj okolo IE7 a Windows Vista. Konečne som sa dostal aj k testovaniu a tak čo na to povedať. Vo Windows Vista opäť nič nové .. snáď len konečne "doprogramovaný" engine pre skinovanie aplikácii. Ináč sa dajú zhrúť novinky takto: … ešte viac grafiky, aby sme museli kupovať Pentium 5 a 4GB RAMky … nič, čo by stálo za niečo … ešte väčšie a graficky náročnejšie ikony, MSN Search Toolbar implementovaný priamo v systéme a ináč upravené nahľady v zložkách, ktoré sa budú opäť o 10 minút dlhšie nahrávať … samozrejme okopírovaný organizátor obrázkov … (Picasa od Googlu).

Po vyskúšaní IE7 môžem konštatovať, že je to opäť len priama integrácia vyhľadávacej MSN lišty do IE. Nasvedčuje tomu aj veľkosť súboru iexplorer.exe. Za niekoľko rokov vývoja novej verzie Windows teda nič nové nemáme. Vývoj mešká, pretože vývojári Windows nevedia, čo do Windowsu ešte naprogramovať a tak vyčkávajú, čo sa objaví na trhu a buď to odkúpia a integrujú do Windows, alebo to okopírujú. Problematický je aj veľké "eso" MS, ktorým mal byť nový filesystem WinFS.

Tak či onak, MS nás skôr či neskôr donúti používať jeho nové systémy, pretože vplyvom zmien v nový verziách sa zvyšujú náklady užívateľov používajúcich staršie verzie MS aplikácií. Z toho vyplýva, že pre udržanie primeraných nákladov do IT v rozumnej miere je potrebné obnovovať softwarove vybavenie obverziu.

Poznámka: Na(ne)šťastie, aplikácie MS sú užívateľský na omnoho vyššej úrovni, než ponúka Open Source komunita, ktorá si nejak neuvedomuje, že nestačí len niečo kvalitne naprogramovať (kodovať) , ale venovať minimálne rovnakú mieru úsilia aj testovaniu a návrhu UI (User Interface). V tom je MS naozaj dobrý.

Autor príspevku: Anton Piták