Na vlastní kůži – (nejen) dobrý web získává firmě zákazníky

    Že dobrý web může přesvědčit zákazníka, aby se zakoupil Vaš zboží nebo služby, o tom již asi mnoho lidí nepochybuje. Že může dobrý web zcela nového zákazníka "vytvořit" z člověka hledajícího na webu produkt nebo službu, to vědí ti kteří někdy slyšeli o SEO. Moje čerstvá osobní zkušenost však říká, že dobrý web dokonce může získat zpět zákazníka již ztraceného. Jak je to možné ?

    V souvislosti s tím, že se chystám zařizovat byt, jsem věnoval hodně času výběrem kompletního vybavení kuchyně. Protože se mi lépe nakupuje ve větších obchodech, několik jsem jich navštívil, prohlédl si nabídku, a nechal si udělat i návrh realizace. Při první návštěvě jednoho nejmenovaného obchodu světové značky jsem (pro svou špatnou orientaci v budovách, zejména velkých komplexech) nenalezl vše co jsem hledal – byl jsem dosti zklamán a prodejnu jsem opustil. V dalších jsem si prohlédl vystavené zboží a byl mi dokonce vyhotoven návrh řešení. Ale ouha – když jsem žádal o vytvoření počítačového modelu kuchyně, pracovník prohlásil že mají pomalé počítače a stejně tyto modely vytváří až zákazníkům, kteří si závazně objednají….tento přístup mě dosti zaskočil, ale nechal jsem si vyrobit alespoň návrh na papír – i když ani ten jsem si nemohl odnést domů – prý se firma bojí toho, že si zákazníci navržená řešení nechají realizovat konkurencí…

    Ten večer jsem si přeci jen našel stránky obchodu, který mě hned v úvodu dne tak zklamal…Jaké bylo moje překvapení, když jsem nalezl spoustu informací a rad pro "laiky", kompletní katalog zboží a jako bonbónek – volně dostupný program ke stažení pro trojrozměrné navrhování kuchyní ! Program byl natolik zdařilý, že jsem nad ním strávil několik hodin a s hotovým návrhem jsem další den vykonal návštěvu č.2, při které jsem navíc konečně nalezl i všechno vystavené zboží…a co navíc – koutek s několika PC, obsahující tentýž program, která byla neustále k dispozici zákazníkům pro vymodelování a vytisknutí návrhu kuchyně přímo na místě v obchodě. Takový otevřený přístup k zákazníkovi mě velmi příjemně překvapil, protože v našich krajích je přeci jen ještě dosti neobvyklý. Takže firmy a živnostníci – buďte ke svým zákazníkům (třeba jen potenciálním) vstřícní a poskytněte jim maximální množství informací a péče – opravdu to funguje.

Petr Hradec

One thought on “Na vlastní kůži – (nejen) dobrý web získává firmě zákazníky”

Comments are closed.