Jyxo 2.0 – vyhľadávač v novom kabáte?

Jyxo 2.0 - vyhľadávač v novom kábáte?

Vyhľadávač Jyxo redesignoval a prináša niektoré pozitívne zmeny. Napriek tomu, niektoré veci zostali po starom a žiaľ, nepridali na použiteľnosti tohto vyhľadávača. Medzi klady nového designu by som zaradil zobrazovanie výsledkov vyhľadávania vľavo a možnosť listovať v stránkach nielen na následujúcu stránku. Pripomienok aj k použiteľnosti je však omnoho viac:

  • V prvom rade by určite prospela zmena písma, použité písmo pôsobí príliš hranato a počítačovo. Pohľad na výsledky vyhľadávania, kde je titulok aj popis (description) rovnakou veľkosťou "hranatého" písma vôbec nepôsobí lákavo a dokonca skôr podvedome ruší. Naviac, dať toho písmo ako bold v poli pre vyhľadávanie celý "hranato-počítačový" dojem ešte umocňuje.
  • Tlačidlo "Hledat" by si zaslúžilo určite skôr bold, než text v poli pre vyhľadávanie. Nehovoriac o tom, aké mrňavé písmo je tam použité.
  • Opýtam sa ako užívateľ: čo to je za tlačidlo 1.? Umiestnenie tohto tlačidla k tlačidlu "Hledat" mu dáva dosť obrovsky význam, ktorý je ale potrebné hľadať v nápovede, alebo risknúť, čo to urobí s tým, čo som už našiel a kliknúť naň. Tlačidlo by si zaslúžilo poriadný textový popis typu "Otvor link na 1. mieste", alebo presunúť túto funkcionalitu aj s týmto krátkym popisom do pravého stlpca.
  • Tretím veľkým problémom aj z hľadiska použiteľnosti je listovanie. Aj keď pribudlo konečne stránkovanie výsledkov, umiestnenie celkom dolu vpravo je úplne nepraktické! Od užívateľa sa vyžaduje zrolovanie na koniec stránky a ešte aj ťahať myš niekde do najzašlejšieho konca obrazovky. Skúste to napr. na notebooku. Prirodzenejšie je umiestnenie v prostriedku nad pätou. Pri scrolovaní je bežné mať kurzor práve v prostriedku a tak urobiť klik na ďalšiu stránku vyžaduje omnoho menej námahy a je to prirodzenejšie. Navyše dolu zostáva pätička, ktorá tak posúva časť so stránkovaním z úplneho rohu/spodku do prijateľnejšieho stredu obrazovky.
  • Ostatné pripomienky sú už skôr kozmetické – do oči "bije" a mierne rušivo pôsobí čierný okraj na textovom poli pre vyhľadávanie, všetko okolo neho je príliš jemné, mierne tmavšie zelené písmo pre nastavenie, nápovedu atď nie je práve najviditeľnejšie, pre voľby skloňovania apod. by boli možno vhodnejšie zaužívané a užívateľmi známe checkboxy (zaškrtávacie polia).

K Jyxu by som mal ešte jednu pripomienku a to je samozný názov Jyxo. Názov je síce zaujímavy, ale dosť ťažko a neprakticky sa píše na klávesnici. Ide hlavne o to, že písmena yx sa v tomto poradí v bežnom písaní vyskytujú veľmi málo (dokonca skôr sa používa xy :-)) a tak je potrebné sa dosť sústrediť na správne zapísanie adresy. Ani Jyxo (a Michal Illich) by nemalo zabúdať, že najdôležitejšie je užívateľa na stránky najprv dostať. Mňa skôr dostane Seznam, než Jyxo. Lebo sa to ľahšie píše! Možno pre niekoho nepodstatný detail, ale na detailoch často záleži najviac.

Michal Illich je určite vo svojom obore profesionál, o tom si nikto z nás asi nedovolí zapochybovať, myslím ale, že občas rozmýšľa už príliš "technologicky". To čo ovládame my, neznamená, že ovládajú ostatní. A ani snaha byť iný, než napr. Google (myslím teraz na stránkovanie vpravo dole) nie je vždy dobrou pozíciou. Predsa len, aj vo Windows majú všetci rovnako umiestnené menu či rovnaké klávesové skratky. Lebo to tak užívatelia používajú.

Autor príspevku: Anton Piták