Hlavní (marketingové) chyby firemních www stránek

Průměrné www stránky jsou horší než žádne www stránky. Skutečnost, kterou mnoho manažerů společností a majitelů firemních www stránek podceňuje stejně jako informaci, že nespokojený návštěvník je horší než žádny.

Nabízíme vám proto seznam nejčastějších chyb firemních www stránek. Pokud vaše stránky obsahují tyto chyby, zahráváte si se jménem vaši společnosti.

Špatné firemní www stránky.

V první řade je potřebné si uvědomit rozdíl mezi www stránkami a jiným typem prezentace firmy. Je potřebné si uvědomit, proč dá někdo přednost návštěvě vašich www stránek před návštěvou kamenného obchodu nebo telefonátem. Internet totiž přináší výhody pro návštěvníka, zákazníka.

10 hlavních marketingových hříchů www stránek

 

  • Chybné marketingové zaměření cílů prezentace, nevhodná nabídka služeb, produktů

    Největší chybou mnohých www stránek je špatné marketingové zaměření a cílení prezentace. Bez kvalitní úvodní analýzy a jasných cílů firemní www stránky nikdy nedělejte. Ne každému se hodí prezentace na internetu.

    Pokud investujete značné peníze do podnikání na internetu, nezapomeňte analyzovat jejich návratnost a smysluplnost. Cena jedné analýzy je vždy nižší, než ztráty z nevhodně zvolené strategie.

  • Nejasná identifikace identity společnosti, firmy

    Na internetu se existence firmy nedá fyzicky ověřit, přitom důvěra je nejdůležitějším prvkem rozhodujícím o úspěchu firemních www stránek. Chybějící logo, nejasný název společnosti nebo nedostatek informací o firmě způsobují ztrátu důvěry návštěvníka vašich www stránek.

    Do části www stránek o firmě dejte nejen informace o kontaktu na firmu ale také stručnou historii vzniku firmy, informace o lidech ve firmě (lidé věří konkrétním lidem ne nic neříkajícímu názvu firmy) nebo jejich foto či foto sídla společnosti.

  • Nízká důvěryhodnost webu, nízké povědomí o firmě

    Lidé nakupují nebo objednávají na webu, kterému důvěřují. Nekompletní, nefungující www stránky, neznámy název firmy, nebo stránky s chybějícími informacemi nevzbuzují důvěru návštěvníka. Důvěra se ale dá “vypěstovat”.

    Nezamlčujte důležité informace (kdo jste, jaké jsou orientační ceny, dodací lhůty, reklamační podmínky atd.). Poskytněte více informací, rady, jak lépe používat vaše výrobky, jak pomocí vašich výrobků něco zlepšit, pište novinky, informace o tom, co jste vylepšili apod.

  • Nevhodná úvodní stránka webu

    Návštěvníci www stránek nechodí na web číst informace typu “O nás” (nestojí o samochválu). Hledají řešení, výrobek, službu nebo informace, pro které navštívily vaše www stránky. Informace o firmě jsou důležité, když se návštěvník rozhoduje, zda u vás nakoupí.

    Úvodní stránka je bránou do vašeho webu. Měla by na první pohled poskytnou co nejvíce informací o tom, co návštěvník na nich najde. Dejte na úvodní stránku odkazy na stránky s nejdůležitějšími informacemi, produkty, nabídkou služeb, aby se návštěvník mohl rychle rozhodnout.

  • Zastaralý vzhled nebo přehnané grafické provedení

    Vzhled www stránek je první věc, která zaujme návštěvníka vašich www stránek. Nezajímavé a nepoutavé www stránky nevzbuzují zájem ani důvěru. Pokud jsou zastaralé vaše www stránky, jak přesvědčíte, že vaše produkty nebo služby zastaralé nejsou?

    Nepodceňujte sílu internetu, dělejte redesign firemních www stránek pravidelně alespoň v dvouročních intervalech. Dobře udělané www stránky umožňují příště změnit vzhled změnou jediného souboru. Vše je otázka uvážené investice na začátku.

  • Nepřehledná, nedořešená navigace webu

    Navigace je důležitým prvkem www stránek. Pokud se návštěvník nedokáže na www stránkách orientovat, nedokáže udělat objednávku. Kvalitní navigace (globální, lokální, kontextová) naopak napomáhá návštěvníkovi dosáhnou cíle.

    Dělejte kvalitní a přehlednou navigaci, nebuďte přehnaně inovatívní, lidé neradí zkoumají, jak vaše “zajímavá” navigace funguje. Doplňte do textu kontextovou navigaci, která povede návštěvníka k cíli – objednávce, nákupu, odeslání poptávky.

  • Nekvalitní, nepřesvědčivé texty

    Text na www stránkách je nejčastější formou jak přesvědčit návštěvníka k odeslání poptávky nebo objednání produktu, služby. Způsob psaní textu pro internet se ale zcela odlišuje od tištěného textu v časopise nebo firemním letáku.

    Profesionální úpravě textu pro web se věnuje obor web copywriting. Pokud si texty pišete sami, buďte struční ale komplexní. Uveďte všechny informace, na které by se potenciální zákazník mohl ptát. Pokud jich na stránce nenalezne, bude jich hledat jinde (třeba na webu konkurence).

  • Neviditelné www stránky, chybějící zpětné odkazy, chybějící registrace ve vyhledávačích

    Až 80% lidí přichází na www stránky z vyhledávačů. Mnoho firemních www stránek se ale nadá najít ve vyhledávačích ani po zadání přesného jména firmy nebo názvu produktu, služby.

    Jsou vaše stránky k nalezení v Seznamu nebo Google? Jaké texty se zobrazují ve vyhledávači při vaši firmě? Láká ten text hledajícího kliknout na Váš web? Zaregistrujte vaše www stránky minimálně do nejdůležitějších lokálních katalogových vyhledávačů jako jsou Seznam, Atlas, v zahraničí hlavně DMOZ. Budujte kvalitní zpětné odkazy (link buildning).

  • Neodpovídání na emaily, dlouhé reakční doby

    Podceňování komunikace se nevyplácí. Mnoho firem začíná i končí podnikání na internetu vytvořením www stránek. Neodpovídání na emaily způsobuje zanevření potencionálního klienta na firmu, který pak velice rychle šíří negativní reklamu ve svém okolí.

    Odpovídejte na emaily, na dotazy z internetu. Optimální reakční doba je do 24 hodin. Po 48 hodinách jste možného klienta nejen ztratili, ale i urazili a naštvali.

  • Nevyužívání dalších marketingových kanálů k prodeji, prezentaci

    Www stránky nejsou jediným řešením (marketingovým kanálem) pro podnikání na internetu. Public relation, dobře napsaný reklamní článek nebo newsletter dokáže přivést firmě minimálně stejný počet zákazníků, jako vyhledávače nebo reklama na internetu.

    Využívejte více marketingových kanálů na internetu. Pište zajímavý newsletter, nedovolte, aby zákazník na Vás zapomněl. Prezentujte firemní www stránky i mimo internet, www adresa stránek je nedílnou součástí firemní identity.

 

Dobré www stránky mají lidé rádi

Pokud vaše www stránky povědí návštěvníkovi vše, co chce vědět, ušetří spoustu času a je spokojen. Dobré www stránky mají lidé rádi.

Naopak, nevěří průměrným www stránkám. Pro návštěvníka je taková firma nedůvěryhodná. Vynořuje se pak otázka, co všechno kromě www stránek má firma ještě nedodělané? Jste pak průměrnou firmou, kterých je všude kolem dost. Závěr znají všichni.