Informatizácia spoločnosti v SR – žiadná!

Je známe, že tam, kde prišiel Internet, prišli vedomosti, možnosti aj rozvoj. Zatiaľ čo ČR je známa rozvinutým IT priemyslom, Slovensko zostáva naďalej známe hlavne lacnou pracovnou silou.

Informatizácia spoločnosti a jej podpora sa zatiaľ obmedzuje len na "reklamné aktivity" projektov Slovak Telecomu. O postoji tých, ktorí vládnu a prebrali zodpovednosť za tento štát vypovedajú aj internetové stránky vládnych inštitúcií, ktoré by, až na pár výnimiek, svojim obsahom, prevedením a prehľadnosťou často neobstáli ani v porovnaní so stránkami základných škôl.

  • Úrad vlády SR
    Priemerné www stránky, kde ale s troškou trpezlivosti aspoň sa dá aspoň niečo nájsť.
  • Ministerstvo zahraničných vecí SR
    Stránka ministerstva, ktorá by mala byť výkladnou skriňou štátu vyzerá ako stránka, ktorú niekto zabudol na Internete ako pokus naučiť sa tvoriť www stránky.
  • Ministerstvo hospodárstva SR
    Asi najlepšie www stránky slovenských vládnych inštitucii, prehľadné, moderné a graficky celkom zaujímave.
  • Ministerstvo zdravotníctva SR
    Mierne podpriemerné stránky, v jednotlivých sekciách nezosúladený design, jednoznačne by prospela väčšia prehľadnosť a viac informácii smerom k ľuďom. Ide predsa o zdravie, prevenciu.
  • Ministerstvo životného prostredia SR
    Graficky zaujímavé www stránky, navigácia by mohla byť riešená lepšie, enviroportál by si zaslúžil tiež viac zviditeľniť, ináč pomerne kvalitné www stránky.
  • Ministerstvo financií SR
    Moderné, pomerne prehľadné www stránky, v podstate niet veľmi čo vytknúť, snáď možno lepšie zameranie informácií aj na obyčajného návštevníka.
  • Stránky jednej základnej školy

Slovensko v oblasti informatizácie hlboko zaostáva. Povedomie spoločnosti o informačných technologiach, internete a možnostiach, ktoré IT prináša podnikateľskému prostrediu je ťažko nazvať čo i len "chabé". V skutočnosi je zo strany vlády nulové. Bolo by preto na mieste, aby namiesto pravidelného vymieňania splnomocnecov pre IT, nakupovania počítačov od predom určených firiem a spisovania nových, nikdy nedokončených koncepcii rozvoja IT (akčných plánov) začala vláda aj niečo robiť. Veľký priestor je tu vďaka nečinnosti vlády aj pre politické strany, ktoré už čoskoro budú chcieť od voličov, aby zakrúžkovali práve ich.

5 thoughts on “Informatizácia spoločnosti v SR – žiadná!”

  1. Keby som ti prezradil, ze WCAG sa stane standardom pre pristupnost webovych stranok statnej spravy?

    Koncepcia sa snazi nejako utriast vo forme Akcneho planu pre informatizaciu spolocnosti. Zatial mam z neho dobry pocit, realizacia bude urcite beh na dlhu trat s hodne trpezlivymi ucastnikmi, no aspon mam pocit, ze si zucastneni uvedomuju nutnost napr. nevymyslat vlastne normy ale preberat dobre skusenosti.

  2. To rony: Je určite dobré, že sa nevymýšľajú ďalšie normy, že sa opäť neobjavuje príslovečné koleso.

    Na druhej strane stojí otázka, ktorá tu stojí už niekoľko rokov – či sa uvádzaný Akčný plán premení aj na činy, alebo zostane opäť hrbou papierov na ministerstve.

    Priorita informatizácie spoločnosti by ale mala ležať niekde úplne inde. WCAG a prístupnosť www stránok štátnej správy je len jedným z najmenších časti tohto procesu. V oblasti napr. webových stránok je zaujímave hovoriť o prístupnosti, ale načo nám je prístupnosť, ak chýba obsah, služby. Kvalitný obsah a služby. Štát by mal ísť príkladom.

    To najpodstatnejšie ale čo chýba, je koncepčný prístup vlády k informatizácii. Je to niečo ako marketing. Nestačí prijať WCAG. Je potrebné vytvárať príležitosti, zavádzať internetové služby, učiť ľudí internetu. Aby sa naučili sami ho aktívne používať, aby bol slovenský internet pre ľudí prínosom. A to nezabezpečí žiaden WCAG štandard, ale zmena postoja zodpovedných ľudí k IT a internetu.

  3. Moje řeč, naprosto se s článkem ztotožňuji, dokonce jsem na to i upozorňoval, že na Slovensku je to se vším špatné.

    Perfektní článek!

Comments are closed.