ieHTTPHeaders – kontrola HTTP protokolu pod palcom

Počas konzultácii pri optimalizácii www stránok sme často narazili na problém s kontrolou správnosti presmerovaní starých URL či kontrolou stavových kodov odosielaných zo serveru. Dnes preto do pozornosti uvádzame plugin ieHTTPHeaders.

U niektorých projektov môže niekoľkodňový výpadok vo výsledkoch vyhľadávania spôsobiť nemalé finančné stráty. Je preto dôležité pri testovaní na projekte kontrolovať aj správnosť presmerovaní či stavových kodov www stránok. Presvedčili sme sa o tom pri konzultáciách na niektorých projektoch naších klientov, kde bolo potrebné napravovať chyby, pre ktoré boli niekoľko dní až týždňov vyradení z výsledkov vyhľadávania.

ieHTTPHeaders log window

ieHTTPHeaders je plugin pre Internet Explorer, ktorý realtime zobrazuje hlavičky HTTP komunikácie medzi klientom (IE) a serverom. Pomocou týchto informácii je možné skontrolovať správnosť presmerovaní či stavových kodov napr. v prípade použitia stránky 404 pre presmerovanie na nové URL. Jeho použitie je jednoduché, plugin sa integruje do menu Internet Explorera. Po jeho aktivácii sa v spodnej časti IE zobrazí logovacie okno s informáciami, ktoré je možné ukladať priebežne, alebo cez menu (zobrazí sa po kliknutí pravým tlačidlom myši).

Pre užívateľov internetového prehliadača Mozilla je k dispozícií podobný plugin s možnosťou podrobnejšej konfigurácie zobrazovania hlavičiek pre obrázky, css súbory apod, či filtrovať URL pomocou regulárných výrazov.

3 thoughts on “ieHTTPHeaders – kontrola HTTP protokolu pod palcom”

  1. Je to dost na nic. Mám pochopitelně Firefox, ale z hlediska optimalizace jsou zajímavé prakticky jen hlavičky 30x a ještě jsem nepřišel na to jak je odchytit- cílová stránka mě pochopitelně bleskově přesměruje. Takže stejně používám on line utilitky.

Comments are closed.