Rada právnika (Odpoveď): Predaj web stránok a zákon

V diskusii pod posledným príspevkom Rada právnika odznela následujúca otázka: "Ako predávať vytvorene webové stránky, keď to nejde na živnosť, ale poľa autorského zákona? Aké mam výdavky a kde ich mam platiť a ako vyfaktúrovať klientovi?"

Illustračný obrázok - zmluva o vytvorení web stránok.

Odpoveď:

Ak vykonávate predaj web stránok ako sústavnú činnosť, a to samostatne, vo vlastnom mene a na vlastný účet, pôjde o klasický prípad podnikania. Vždy pôjde o autorskú zmluvu (Zmluvu o dielo spravidla zároveň s licenciou na jeho použitie) , pričom podľa druhu subjektov (fyzické osoby alebo podnikatelia) sa na daný právny vzťah bude subsidiárne (podporne) vzťahovať Občiansky zákonník alebo Obchodný zákonník. Vždy však v konečnom dôsledku pôjde o dielo podľa Autorského zákona (t.j. zákona č. 618/2003 Z.z. o autorskom práve a právach súvisiacich s autorským právom).

Na uvedenú činnosť budete potrebovať živnostenské oprávnenie. Ide o ohlasovaciu živnosť, teda tvorbu a predaj stránok môžete začať vykonávať dňom ohlásenia živnosti príslušnému živnostenskému úradu. Za vydanie živnostenského listu zaplatíte 1.000,-Sk. Pri žiadosti o jeho vydanie sa vždy skontaktujte s príslušným živnostenským úradom, pretože názov uvedenej živnosti sa môže líšiť, preto sa oplatí uvedený názov konzultovať osobne alebo vyhľadať odbornú pomoc.

Za daňovo uznateľné výdavky sa v prípade predaja web-stránok budú považovať, tak ako aj v iných prípadoch, len výdavky v súlade s daňovými predpismi, ktoré slúžia na dosiahnutie a udržanie si príjmu, v tomto prípade môže ísť o výdavky na prístroje (napr. počítače) , software (napr. konkrétny software na tvorbu web-stránok) atď. Samozrejme budete ako živnostník povinný viesť účtovníctvo v súlade so zákonom č. 431/2002 Z.z. o účtovníctve v znení neskorších predpisov. V takomto prípade sa za oprávnené a daňovo uznateľné výdavky budú považovať zároveň aj výdavky spojené s vedením účtovníctva (napr. odmena pre účtovníka).

Prajeme Vám veľa predaných web stránok.

Autor príspevku: MG

6 thoughts on “Rada právnika (Odpoveď): Predaj web stránok a zákon”

  1. Děkuji za tento článek, ale chtěl bych se ještě zeptat, za jakých podmínek mi bude živnostenský list na tvorbu webových stránek vystaven (dosažené vzdělání, praxe, věk atd.). Předpokládám tedy, že to nedají každému, kdo si o něj zažádá.

  2. RE 1: Jedná sa o voľnú živnosť, takže nie je nutné preukazovať živnostenskému úradu žiadne špeciálne vzdelanie ani prax. Vek je všeobecnou podmienkou a musí ísť o osobu plnoletú (18 r.). Ide len o povinnosť ohlásiť živnosť (žiadosť o vydanie ŽL) , na základe čoho vám úrad vydá živnostenský list. Viac podrobností Vám poskytnú priamo pracovníci živnostenského úradu vo Vašom mieste bydliska, sú za to predsa platení aj z Vašich daní.

    RE 2: Správne, nejedná sa o viazanú, koncesovanú ani remeselnú živnosť, môže ju vykonávať ktokoľvek, kto spĺňa všeobecné podmienky pre prevádzkovanie živnosti, t.j. vek aspoň 18 rokov, bezúhonnosť (preukazuje sa výpisom z registra trestov) a plnú spôsobilosť na právne úkony.

    RE 3: Špecializované zmluvy na predaj web-stránok asi skutočne nenájdete nikde, preto bude nutné vyhľadať odbornú pomoc advokáta alebo právnika. Vlastná tvorba je tiež možná, ale pokiaľ nie ste špecialista a tak trochu génius, zveril by som túto prácu do rúk odborníkov – vyhnete sa tak mnohým problémom a nepríjemným prekvapeniam, a pokiaľ bude zmluva spracovaná profesionálne, budete ju môcť s obmenami používať opakovane. Stretol som sa s mnohými klientmi, ktorí na začiatku odmietali odbornú pomoc, pričom škody ktoré im z toho vznikli boli neskôr omnoho väčšie ako potrebná začiatočná investícia. Preto sa riaďte heslom: „dvakrát meraj a raz strihaj“.

  3. To frenj: Po dohode vieme zabezpečiť pre Vás takúto zmluvu. Je urobena univerzalnejšie, takže môžete ju môžete prispôsobovať prípad od prípadu.

    V prípade zaujmu ma kontaktujte na email, alebo formulárom na našom webe.

  4. moja priatelka odomna chce aby som jej podpysal nejaky dokument na zaklade ktoreho sa vzdam mojho dietata, co z toho moze vzniknut pre mna. Zaujima ma len ci z toho nemozem mat nejake problemy. Ona to zrejme potrebuje len preto aby od statu dostala viac penazi ako jej davam ja. Bola by teda osamela matka z dietatom bez otca.

    vdaka za odpoved

    zaslite mi to pls na Snower1@azet.sk vdaka Roman

Comments are closed.