Na vlastní kůži II – weblogy jako protiváha marketingu ?

Nedávno jsem zde psal o nakupování o tom, jak může web ovlivnit (negativně i pozitivně) rozhodnutí zákazníka. Neméně důležitá je však i osobní zkušenost zákazníka a přístup prodávajícího.

Prodávající má jednu podstatnou výhodu – pomocí marketingové reklamní kampaně, slev a akcí dokáže přilákat zákazníky do svého obchodu. Firma která myslí dopředu se zároveň snaží takto získané zákazníky nezklamat, aby se k ní zase vrátili. Jsou však i firmy, které akcentují hlavně první fázi – získat co nejvíce zákazníků, nalákat co nejvíce lidí alespoň k jednomu nákupu. Po "podojení" zákazníka – např. po zaplacení zálohy na zboží se jejich přístup mění.

Proti takovým firmám je zákazník ve výrazné informační nevýhodě. Reklama na něj "vyskakuje" ze všech stran, ale případné negativní zkušenosti již "polapených" se dozví nesnadno – psát do televize Nova není koníčkem většiny lidí, výroba antikampaně je poněkud drahá záležitost.

Z tohoto pohledu se staly zajímavým fenoménem internetové blogy a diskuse. Podle některých nedávných studií se stále vyšší procento zákazníků předem informuje o produktu nebo prodejci na internetu – a vyhledávají zejména weblogy a internetové diskuse. Tím se snaží vyrovnat zmíněnou informační asymetrii a weblogy a diskuse získávají čím dál tím větší vliv na rozhodování budoucích zákazníků. Firmy již nemohou spoléhat pouze na svou reklamní kampaň – po internetu se zveřejněné zkušenosti lidí šíří jako blesk – a to v podstatě bez nákladů. Jinak řečeno – neseriózním firmám to zákazníci "vrátí" – a tím jim mohou odradit značné množství dalších lidí v závislosti na čtenosti příslušného zdroje.

A abychom příliš neteoretizovali – jako příklad si můžete prostudovat diskusi na http://kika.xcars.cz. A poté zkuste hádat, zda jsem si do zmiňovaného obchodu jel nakoupit…

Petr Hradec

mailto:petr.hradec@softpae.com

3 thoughts on “Na vlastní kůži II – weblogy jako protiváha marketingu ?”

  1. > Po “podojení” zákazníka – např. po zaplacení zálohy na zboží se jejich přístup mění.

    U této věty jsem si shodou okolností vzpoměl na Asko. Existuje vůbec nějaký seriozní dodavatel nábytku? Takový, který by alespoň dodržoval dodací lhůty?

  2. Já osobně se chystám navštívit http://www.nakonabytek.cz jejichž URL se objevila ve zmiňované diskusi – nabídka vypadá velice dobře a i několik diskutujících se pochvalně vyjádřilo. Obecně jsem si zatím ze své vlastní i cizí zprostředkované zkušenosti vytvořil názor, že je lepší “pořízení” je v tomto s menšími firmami. Velice dobře jsem tak vybavil kuchyni (v případě zájmu předám kontakt) včetně vynikajících služeb a s cenami lepšími než v mega-obchodech kde to “levněji už nejde” 🙂

Comments are closed.