Odlíšenie od konkurencie – Webhosting s pridanou hodnotou

Toto bude krátky príspevok a na začiatok krátke konštatovanie: webhostinov je naozaj dosť. A tak vyberať si medzi nimi a nájsť to najlepšie pre svoj projekt je pomerne jednoduché a rýchle. A občas ani nie, keďže všetky sú takmer rovnaké. Chýba im "pridaná hodnota", niečo, čo ich odlíší od konkurencie a možno práve táto odlišnosť pômože nielen hostingovej firme, ale aj jej zákazníkovi.

Mobily sú fenoménom doby.

Občas sú veci, ktoré riešiť nie je jednoduché a hlavne ani lacné. A občas pomôže dobrý nápad. Pri riešení problému s potrebou "online" rezervácie ubytovania som narazil na problém, ako dostať potvrdenie o rezervácii od registrovaných majiteľov hotelov, keď internet a online podnikanie je pre nich "neznáma dedina" ale ich hotelík je zaujímavy.

Určite najjednoduchšie by bolo, keby boli neustále online a dokonca kontrolovali emaily, alebo mali rezervačný systém, stálu službu či šikovnú recepčnú. To je však v horských oblastiach a medzi "dedinčanmi" len ťažko predstaviteľné scifi. Aj tu je možné celkom elegantné riešenie, ktoré dokonca môže odbúrať aj prípadnú antipatiu voči internetu u niektorých (starších) ľudí. Tým riešením je použitie mobilnej komunikácie a to obľúbenou formou SMS.

Mobil dnes majú už aj malé deti alebo naše babky aj dedkovia a SMSkovanie je jednou z najčastejších činnosti. Ponúka sa teda tento fenomén využiť aj vo webových aplikáciach. A to je priestor pre "dobré" webhostingové firmy.

Vybudovať GSM Gateway dnes už nie je žiaden problem. K tomu postačuje jeden mobil s dostatočnou kapacitou vlastnej pamäte a obslužná aplikácia, ktorých je na internete neúrekom, vrátane open source riešení tak pre Windows ako aj Linux. Hostovaným aplikáciam sa môže komunikácia sprístupniť formou bežne používaných SMS s kodom "aplikácie" a údajmi za kodom. Napr. SPAE 17,OK by znamenalo, že SMS je určená pre hostingového klienta SOFTPAE a 17,OK sú údaje pre jeho použitie (číslo izby a jej dostupnosť).

Riešení je ale mnoho a záleží len na fantázii a možnostiach hostingových firiem, ich snahe odlíšiť sa, zabezpečiť si konkurenčnú výhodu a poskytnúť viac služieb zákazníkom. A samozrejme, toto je malý návod, ako zlepšiť napr. aj svoje e-shopy či iné webové aplikácie. SMS je v dnešnej dobe silný fenomén.

3 thoughts on “Odlíšenie od konkurencie – Webhosting s pridanou hodnotou”

  1. Existují poskytovatelé této služby nezávislí na webhostinzích. Prostě přijímají SMS a pomocí HTTP je přeposílají aplikacím klientů. To mi přijde lepší, než když je služba vázaná na hosting.

  2. Idea hostingu s přidanou hodnotou je určitě zajímavá. Kdybych byl provozovatel hostingu, tak bych zkusil nabídnout například předinstalovaný open source redakční systém nebo eshop.

Comments are closed.