Hazardování s důvěrou se nevyplácí

Rok 2005 byl ze strany provozovatelů českých internetových obchodů hodnocen jako úspěšný (zejména v porovnání s minulým obdobím, t.j. v nárůstu počtu a objemu nákupů). Jak uvádí server onlineobchody.com, zjistila agentura GFK, že v roce 2005 nakoupilo v internetových obchodech 2 797 000 Čechů oproti 2 158 000 z předchozího roku. Pomineme-li poněkud podivně vysoká absolutní čísla (pochybuji že nakoupilo skutečně tolik lidí, spíše se jedná o prostý součet počtu nákupů) , nárůst je i tak evidentní. Nárůst objemu nákupů v korunách je ještě výraznější – meziročně o 40%.

Obchody - Ilustrační obrázek.

Dalším zajímavým údajem je i složení nakupujících – dominuje věková kategorie do 29 let (podle mého skromného odhadu mohou tvořit až 2/3 objemu obchodů) , což odpovídá i jiným výzkumům v oblasti využívání Internetu v české populaci. Mladší generace je k internetu přirozeně vstřícnější, umí s ním lépe pracovat a oceňuje výhody které přináší. Pokud však chtějí provozovatelé eshopů udržet nastartovaný růst a využít růstový potenciál který je ještě daleko větší, měli by začít získávat především zákazníky střední věkové generace, kteří mají největší kupní sílu, ale i zákazníky starší generace (i když u nás nemají důchodci takovou kupní sílu jako v některých západoevropských zemích, kde jsou vedle tzv. "singles" jednou z nejzajímavějších marketingových skupin). Srovnáme-li tato čísla s výzkumem "The 2004 European Online Retail Consumer", více než polovina zákazníků v Evropě náleží do kategorie 25 až 44 let. Svůj podíl na tom zcela jistě má vyšší internetová gramotnost ve vyspělejších zemích v této věkové skupině, ale ta se u nás rychlým tempem zlepšuje a obchodníci by měli být připraveni využít svou příležitost.

Střední a starší generace má k nakupování na internetu spíše přirozenou nedůvěru a je na obchodnících, aby tuto důvěru získali a udrželi. Jak napsal před rokem interval.cz, například Britové mají k internetovým nákupům velkou důvěru – podle výsledků asociace EIAA dokonce 96 % zákazníků bylo s on-line nakupováním spokojeno !!!

Mezi spokojené návštěvníky rozhodně nebude patřit moje babička – přesvědčil jsem ji k nákupu televize na internetu a vykreslil jí všechny výhody. Sám jsem asi týden předtím nakoupil televizi rovněž v internetovém obchodu a byl jsem spokojen – do týdne byla bez problémů dodána. Z širokého a pohodlného výběru od počítače byla babička nadšená a neváhala s objednávkou na hifishop.cz. Další sled událostí byl však již tristní. Nejprve přišla zpráva, že nabízené zboží není na skladě – souhlasili jsme tedy s dodávkou do 30 dnů. Ani po 5 týdnech však televize stále nebyla na skladě a co je horší – pracovníci obchodu na informační lince nebyli schopní podat informaci o tom, kdy bude zboží k dispozici. Výsledkem bylo to, že objednávku jsme zrušili a internetový obchod naprosto drtivě prohrál K.O. s místním drobným živnostníkem, který byl schopen dodat požadované zboží do dvou dnů.

Nemusím ani zdůrazňovat, jaký má část naší rodiny (kromě babičky i otec a matka, kteří celou anabázi měli tzv. z první ruky) nyní na nakupování na internetu názor. Budou-li noví zákazníci odcházet z internetových obchodů s podobnou zkušeností,  budou si asi obchodníci muset počkat, až dnešní generace do středního věku zestárne…

Zdroje:

Zajímavý článek:

Změnily se internetové obchody za poslední dva roky k lepšímu ? Máte lepší nebo horší zkušenost než autor následujícího článku ?
http://www.lupa.cz/clanky/internetove-obchody-kdy-konecne-prijde-kvalita/

Autor příspěvku: Petr Hradec

2 thoughts on “Hazardování s důvěrou se nevyplácí”

  1. Osobně mám s nakupovaním přes internet vynikající zkušenosti. Kupoval jsem snad již skoro stovku věcí (od kníh přes notebooky) a NIKDY se mi nestalo že by něco nemeli. Velmi záleží na “originalite” nákupu. Je pravda, že kupuji spíše standartní věci.

  2. No teda nevím co je na televizi nestandardního. Spíš to bude o serióznosti konkrétního prodejce.

    Osobně mám ale s nákupováním na internetu také spíše pozitivní zkušenosti 🙂

Comments are closed.