Jak na web část III. – Předpříprava k tvorbě webu, část 1.

Vyšlo ďalšie číslo newsletteru SOFTPAE so zmeneným názvom “Online Thinking” a tak Vám prinášame jeho najdôležitejší obsah. Záujemcovia si môžu newsletter zaregistrovať na adrese http://www.softpae.com/softpae-newsletter.html.

V předcházejících dvou částech tohoto firemního newsletteru jsem vás co nejpřístupnější formou obeznámil s marketingovými zákoutími a nejčastějšími chybami při přípravě web stránek, které by vám měly vydělávat, nebo alespoň neprodělávat. Dnešek by neměl být výjimkou takže vám nabídnu něco o optimalizaci web stránek.

Vymýšlet název po dovolené, to dá celkem zabrat a proto se může zdát, že je divný. Jak je možné optimalizovat před optimalizací. Název ale vystihuje jeden z dalších omylů při tvorbě web stránek, a to že optimalizace se dělá až když jsou stránky vytvořené. Skutečnost je taková, že optimalizace se dělá v celém průběhu tvorby stránek. Ve své podstatě vše, co jsme dělali v předešlých dílech je od samého začátku součásti kvalitní optimalizace.

V předešlých částech seriálu jsem vám přiblížil marketingovou část tvorby web stránek (nebo optimalizace?) , dnes bychom měli být konkrétnější v té části optimalizace, která se přímo dotýká budoucí tvorby kódu. I když vám neřeknu, kde co máte v kódu napsat (to není účelem tohoto seriálu) přesto vám nabídnu zajímavé tipy na začátek a pokusím přiblížit alespoň základy on-page optimalizace. Pusťme se raději do toho.

Příprava (analýza) klíčových slov

Jo, další analýza, dovedu si představit, kolik z vás se hned leklo. Ale podobně jako v předešlých „analýzách“, ani tady to až tak hrozný na začátek není.

Jestli se nám to líbí nebo ne, vyhledávaní na internetu (a nejen tam) je zatím stále založeno na hledání slov, které nějak vystihují to, co hledáte. Tímto hledaným slovům se říká klíčová slova. Pokud tedy hovoříme o optimalizaci on-page faktorů stránek, vyhledáním správných klíčových slov pro váš web by měla taková optimalizace začít. Klíčová slova jsou totiž základem pro další tvorbu a optimalizaci obsahu (pokud už ale víte, jak to bude z marketingovým cílením) , kde se snažíme napsat texty tak, aby tam táto klíčová slova byla. Jak by naše stránky jinak někdo našel?

Poznámka: Zde bych hned upozornil na první chybu při tvorbě web stránek, se kterou se setkáváme v poptávkách mnohých firem – „Pošlete nám grafický návrh, my si vybereme“. Je to jako když žádáte: Dejte nám tam nahatou ženskou, to nikomu neunikne pozornosti. Pravda, neunikne. Ale na váš web budou chodit přes den uhrovití studenti a večer zbytek hledající erotiku. Takový web bych si dovolil hned odsoudit na neúspěch. Základem webu je totiž obsah (nabídka, obchodní a „přesvědčovací“ texty), grafika je pouze jedním z nástrojů, jak tento obsah prezentovat. Pokud připravujete nový web, nechte si raději od webdesignerské firmy poradit s přípravou obsahu a představu o grafice si udělejte podle referencí.

Možností, jak získat klíčová slova je mnoho, rovněž aplikací, které vám s tím pomůžou, proto vám raději poskytnu několik postřehu, na co neopomenout.

V první řadě, pokud již vlastníte web stránky, je dobré v prvním kroku získat klíčová slova z logu návštěvnosti. Pokud tyto logy nemáte, zkuste zaregistrovat váš web do některé z monitorovacích služeb (navrcholu.cz, naj.sk). Slova, na které vás lidé doposud nacházeli se dají zjistit i z bezplatné verze monitorování. Pokud vám ale nějakých 100 – 200 Kč měsíčně nedělá problém, zaregistrujte si některou z profi variant. Nebo využite skvělou službu zdarma na 103bees.com. A pamatujte, u nového, optimalizovaného webu byste monitorování neměli vynechat.

Z analýzy logu získáte první slova, reálná slova, na které chodí vaši návštěvníci z vyhledávačů. Správnost výběru slov souvisejících s vaším podnikatelským záměrem je potřebné pak ověřit dalších krocích analýzy klíčových slov. Jak na to? Čtete dál.

Po analýze logu, kterou vám dnes udělá již téměř každá webdesignérská (online marketingová, poradenská apod.) firma získáte další slova z databázi, které jsou aktualizovány udají o reálně hledaných slovech na internetu a vyhledávačích. Linky na ně naleznete níže. Já vám ale chci doporučit jeden nástroj, kterým si malou analýzu klíčových slov uděláte jednoduše sami a prověřite i váš existující web, jestli vám nějake slova neunikájí.

Tímto zajímavým nástrojem je Google AdWords Keyword External Tool, který poskytuje hned dva zdroje pro získání klíčových slov. Jak teda na to?

V prvním kroku začnete na první záložce Keyword Variations, kde postupným zadáním vámi navržených klíčových slov zjistíte nejen to, nakolik jsou vyhledávané, ale i to, jestli mají obchodní potenciál. Jednotlivá slova doporučuji testovat vždy samostatně i když Gogole tvrdí, že je můžete zadat všechny najednou.

Upozornění: Při zadávání slov a analýze si zkontrolujte správne jazykové nastavení, viď zvýrazněný žlutý blok. A co se dovíte o slovech? Červeně zvýrazněný sloupec vám řekne, jaký obchodní potenciál dané slovo má (neboli, kolik inzerentů už na dané slovo inzeruje v Google AdWords). Zeleně zvýrazněný sloupec vám naopak řekne, jak často je dané slovo hledané.

Druhý krok je opět na Googli, tentokrát na záložce Site-Related Keywords. Tento nástroj je někdy přímo zlatým dolem pro klíčová slova. Stačí zadat do připraveného řádku adresu konkurenčních optimalizovaných stránek a zpět dostanete kvalitní přehled slov, na která uživatelé vaši konkurenci nalezli. Nezapomeňte ale, že pro skutečně kvalitní výsledky musíte zadávat adresu přesně cílové stránky.

Poznámka: Pro česky psané stránky bych samozřejmě neměl opomenout „našeptávač“ klíčových slov, neboli přímo Našeptávač Seznamu, který vám rovněž pomůže ověřit, zda někdo vaše slova hledá.

Postupy, jak pokračovat další analýzou pomocí slovníku, získávání synonym atd. již nebudu popisovat, k tomu vám doporučím již existujíci seriál Letní škola SEO. Tímto by se dala základní příprava a analýza klíčových slov ukončit. Na řadě je teď využití výsledků a získaných slov při tvorbě a optimalizaci obsahu.

Optimalizace obsahu (textů)

Optimalizaci obsahu bychom spíše měli nazvat copywritingem, my se ale nebudeme zabývat celou problematikou copywritingu. Ten zahrnuje mnohem více, než jen implementaci klíčových slov do textu. V stručnosti alespoň upozorním, že při tvorbě textu byste měli brát v úvahu nejenom klíčová slova, ale i cíl textu. K tomu si opět pročtěte předcházející částí, které pojednávají o tom, co tam má být a čeho se naopak vyvarovat. Pokračujme teda.

Pokud se soustřeďujeme na on-page optimalizaci, můžeme i optimalizaci obsahu (textů) rozdělit na tři dílčí části:

  1. Optimalizace titulku

    Časy, kdy se nacpáním klíčových slov do titulku a hlavního nadpisu dalo rychle dosáhnout předních pozic ve vyhledávačích, jsou již dávno pryč. O to více má význam správně napsaný titulek. Protože se titulek zobrazuje ve výsledcích vyhledávaní, jeho správné napsání výrazně rozhoduje o tom, jestli uživatel klikne právě na tu vaši stránku.

    Takže co s titulkem? Pokud čekáte zázračné rady, zklamu vás. Jenom zopakuji to, co naleznete ve většině návodů na optimalizaci. Pište titulek tak, aby co nejlépe vystihoval obsah dané stránky. A vyhýbejte se zjednodušení v podobě nacpání klíčových slov do titulku. Proč?

    Titulek je ve výsledcích vyhledávaní (SERP) nejvíce viditelný text, a protože lidé při hledání v té kupě textu nejprve „proskenují“ očima celou stránku, první, co upoutá pozornost jejich očí jsou titulky stránek. Až na jejich základě se rozhodnou, kam kliknout. (– useit.com – readable text)

    Pro dobré pozice potřebujete, aby na vaše stránky někdo odkazoval. Pokud je teda vaše stránka o tom, jak externí účetnictví poskytujete, každý raději odkáže na stránku s titulkem „Jak naše externí účetnictví funguje.“ než na stránku „Firma XY – účetnictví, externí účetnictví“. Efekt je hned dvojitý. Nejen, že ulehčíte vymýšlení textu odkazu pro odkazujícího, ale ještě mu i dodáte text pro odkaz, který má ve vyhledávači pro vás víc „bodů“, než když dotyčný na vás odkáže s textem „tu najdete něco o tom, jak to funguje“.

    Poznámka: Ono to vypadá, že jsem na něco zapomněl. Tím něčím jsou klíčová slova. Při psaní jak titulku tak i nadpisů a textu je třeba právě připravená klíčová slova „vložit“ do textu. Umění copywriterů, kterých si (možná) platíte je právě v tom, napsat smysluplný titulek, nadpis či text tak, aby obsahoval co nejvíce klíčových slov. A pokud možno několikrát zopakovaných v různých variacích.

  2. Optimalizace nadpisů

    Pokud ještě stíháte vnímat text, neušlo vaší pozornosti mé konstatování o tom, že lidé texty nečtou. Alespoň ne na začátku.

    Vyzkoušejte to sami na sobě. Pokud něco hledáte na internetu a kliknete na odkaz ve vyhledávači, ve většině případu první, co uděláte je, že přeskrolujete stránku shora dolů. Ať už si to uvědomujete nebo ne, proskenujete obsah stránky a hledáte záchytné body které by vám řekly, jestli se vám vyplatí číst celou stránku.

    Již novináři ze začátku dob novinářčení vědeli, že číst velké souvislé plochy textu je únavné. V našem podvědomí fungují automatické asociace a jednou z nich je, že když je něčeho mnoho, chce to po nás více námahy. Právě proto většina novinových textů je hojně protkaná nadpisy. Jednak zpřehledňují text, a rovněž poskytují záchytné body pro skenování. Vyhledávače se rovněž snaží „vnímat“ text stejně jako lidé a tak i pro nadpisy poskytují záchytné body vypovídající o obsahu textu na stránce.

    Při psaní textu tedy používejte nadpisy na rozdělení jednotlivých významových částí textu a zpřehledněte tak celý text. Mějte přitom na paměti doporučení z předcházejících částí tohoto newsletteru o stručnosti a věcnosti textu či marketingovém zaměření a požadování akce. A rovněž nezapomeňte na použití klíčových slov v textu.

    Je toho moc? Skutečně je. Pokud stále předpokládáte, že web stránka je o naplácání textů a poslání všeho na nějaký server, jste na nejlepší cestě jak upadnout v zapomnění.

  3. Optimalizace textů

    O optimalizaci textu toho bylo taky napsáno mnoho, na internetu naleznete téměř na každém blogu nějakého webdesignéra článek s názvem „10 bodů optimalizace“. O textech jsem psal v předcházející části tohoto seriálu. K tomu jen doplním, že je opět potřebné do textu dostat klíčová slova. Doporučovaná hustota se pohybuje od 5 do 10% objemu textu. Nebo použijte fígl některých „optimalizátorů“:

    „Do vyhledávače si zadám klíčové slovo, kliknu na první odkaz ve výsledcích vyhledávaní, zjistím počet výskytů klíčového slova v textu .. a do svého textu přidám o jeden více. Získám o jeden zpětný odkaz navíc a na web přidám o jednu stránku navíc.“

    Tak to sice nefunguje, ale na analýzu konkurence a jejích textů nezapomeňte.

Pro dnešek stačilo

O optimalizaci (a v tomto případě o copywritingu) se toho dá napsat mnoho, měl nebo mohl bych toho napsat hodně, ale jak jsem říkal na začátku tohoto článku,není určen pro profesionály ani jako učebnice „jak optimalizovat web krok za krokem“. Chci poradit spíše obyčejným lidem, podnikatelům a manažerům, kteří se rozhodují využít internet k získávání zákazníků či chtějí být v obraze o tom, jak dobře investovat peníze do web stránek.

Pro ostatní doporučuji začít vzdělávání seriálem o psaní textů od Marka Prokopa. A protože tento newsletterový článek je jen první částí pojednání o optimalizaci, přijde i druhá, pojednávající o návrhu struktury a informační architektury webu, o tom, jak tématicky seskupovat stránky na webu aby byly lépe vyhledatelné nebo o tom, jak si pomocí Powerpointu prakticky otestovat použitelnost webu ještě před jeho vytvořením.

Máte otázky k tomuto článku? Nebo potřebujete poradit s vaším webem? Napište nám na info@softpae.com.

Nabízíte služby z oblasti webdesignu, online marketingu, optimalizace stránek či programování? Chcete inzerovat v našem newsletteru? Napište nám na reklama@softpae.com.

3 thoughts on “Jak na web část III. – Předpříprava k tvorbě webu, část 1.”

  1. S tou analýzou logu bych byl trochu opatrný. Získáte tak slova, na která návštěvníci na váš web již chodí a ne ta, na která nechodí. Můžete se tak dobrovolně dostat do pasti “slepoty” vůči novým termínům.

  2. Dobré je taky požádat někoho známého který s oborem nemá nic společného aby vám nějaké slova navrhl. Kolikrát se dozvíte věci které by vás jako profíka nenapadly.

  3. A co teprve A/B testování a další. Jenže na to nemají obyčejní lidé čas, tak proč je do toho nutit? Jako lehký nástin problematiky dobrý, ale nepracovat v oboru, tak bych z vašeho seriálu asi stejně moc nepochopil.

Comments are closed.