Proč věřím sociálním sítím

Abych byl přesný, název by měl spíše znít „Proč věřím v úspěch sociálních sítí aneb jak ségra shání přítele.“ Jako správný marketér jsem to ale pojal z té lepší stránky, stránky marketingové.

Digg.com, jedna z mnoha nových sociálních sítí.

Sociální sítě se nám v poslední době rozmohly po internetu jako houby po dešti. Ono, byly tady i dávno před oním zázračným slovíčkem Web 2.0, jen jsme je volali nijak, třeba Seznamka, XChat, Ukážse.cz. Ale abych se dostal k tomu, proč narozdíl od některých nepřejícníků věřím v úspěch sociálních sítí.

Odkazy pro vás:

Přiznám se, ani já jsem moc nevěřil v tyto sítě, až když mi před týdnem má patnáctiletá sestřička (aka rodinný příslušník) při otázce, proč pořád sedí u toho pokecu a nehledá raději venku přítele řekla: „Však kde ho nájdem? Skôr tu na pokeci ako vonku.“. Zamyslel jsem se (výjimečně) a musel ji dát za pravdu.

Doba se změnila. Zatímco my jsme se seznamovali večer při nahánění v polorozpadlém domě v sousedství (kde se hrabe Drákula) , nebo v prvomájových průvodech či pionýrských táborech dnes by jste jen těžko oslovili holku, která s MP3 „playerem“ puštěným na 130dB/m neslyší ani troubení lokomotivy ne to ještě vaši pozvání na kafé. Naděje umírají i při bruslení na kolečkových bruslích. Potkat někoho bez „špuntů“ v uších je dnes již takovej menší zázrak. (Ale nebojte, tak černě to zas nevidím 🙂 )

Skutečně, pokud chcete někoho poznat nebo se seznámit a nejste právě pivní typ, nezbývá mnohým lidem nic jiného než jít s digitální dobou. Seznamovat se digitálně. A to je místo pro sociální sítě. Každý člověk chce někam patřit, být členem nějaké skupiny a sociální sítě mu to nabízejí. Jednoduše, bez závazků, bez ohrožení, bez námahy. Stačí tři kliknutí myší a máte rázem milión přátel, sousedů, lidí ochotných naslouchat. A to je jako droga. Přiznejte si. Kolik z vás zůstává déle v prácí jen proto, aby hodinku dvě patřili k někomu. A kolik z vás, nebo vašich přátel se z práce spěchá domů, aby se ještě na pár vteřinek připojili.

Právě proto věřím v úspěch sociálních sítí. Jako člověka mně to moc netěší, jako marketéra naopak, povzbuzuje. Sociální sítě nabízejí nové možnosti a proto je potřebné rozšířit marketingové kanály na internetu i o tento nový prvek. Chcete uspět? Vybudujte si vlastní sociální síť. A nebojte se, že je jich již celkem dost. Protože ani jedna nenaplní vše, co si lidé od nich slibují, vždy se s novou nadějí přidají do nové sítě. Vždyť kdo z nás nemá profil na pokecu, seznamce, ukaž se, rande, flickeru, myspace, booomu, xchatu, ….

PS: Několik námětu pro vás. Jedním z lákadel sociálních sítí je hodnocení. Hodnocení fotek, článků, čehokoli. Využijte toho. Prodejci autodílů a tuningu mohou mít síť pro tunery a nechat je hodnotit tunované auta. Prodejci parfému, co vám udělá lepší reklamu než parfémy ohodnocené vašimi fanynkami. Nebo i e-shopy. Proč čekat, že vám někdo napíše hodnocení do diskuze pod výrobkem, když stačí kliknout na hodnocení a nic nepsat. Diggování dobývá svět (jako kdysi googlování či xeroxování).

Berte tento článek jako odreagování. Již teď vám připravujeme další číslo newsletteru s novým názvem Online Thinking. A psát se bude o druhé části optimalizování vašich webů.

9 thoughts on “Proč věřím sociálním sítím”

  1. “Vždyť kdo z nás nemá profil na pokecu, seznamce, ukaž se, rande, flickeru, myspace, booomu, xchatu, ….”

    Já, já, já, já, já, já a ještě jednou já. Na XChatu účet mám, nepoužil jsem ho však, ani nepamatuji.

    Co se sociálních sítí obecně týče, nejsem proti nim, odvádějí velmi zajímavou službu a je velmi (velmi!) zajímavé je zkoumat až analyzovat. Osobně však hledám ten “účel” někde jinde než ve virtuálnu.

  2. Ani já nemám účet ani na jednom z uvedených serverů. Zatím vždy dávám přednost těm “fyzickým sociálním sítím”. Pokud jsi chci pokecat, jdu s kamarády do hospody, a ne chatovat, atd. Ale asi patřím k vymírajícímu druhu 🙁

  3. to Dero, Michal:

    Myslím si, že autor se na tuto problematiku díval globálně, masově. Správný marketér se nemůže zabývat námi, jednotlivci, vyjímkami, kteří si pod pojmem “Bez kalhotek” nepředstaví místnost na XChatu :o)

    Internetu vládnou teenageři, chatují, ICQují, diggují, linkují zvyšují návštěvnost, prokliky, konverze…

  4. já mám účet jen na lastFM, nyx a okoun-u

    myspace mně dokonale odradil hrozným designem a chaotickým layoutem a když jsem to přece jen chtěl zkusit, nepodařilo se mi dokončit registraci

  5. Určite rozmohly … a predpokladám, že chýb tam bude viac. Žiaľ, ten wordovský spellcheck nie všetko vychytá a moja nerodená čeština nie je najdokonalejšia.

    Ďakujem za upozornenie 😉

  6. 2 Bochi: řekl bych že proto že celý web je česky, takže asi pro to má autor nějaký důvod…napadat někoho na blogu za gramatické chyby mi přijde směšné, takových hnidopichů jsou plné diskuse na idnesu a servrech podobného ražení taky podle toho ty diskuse vypadají ….připadá mi to jako deformace z časů socialistické výuky jazyka – umíme napsat “něco” gramaticky bez chyby ale obsah bude pravděpodobně žalostný…zaměřme se spíše na to co chce autor sdělit…

  7. Když se řekne “bez kalhotek” představím si spoustu skvělých věcí, ale místnost na xchatu určitě ne 🙂 Možná proto že když jsem byl ve věku uživatelů chatů, byl vrcholem technologie počítač IQ 151

Comments are closed.