Je alebo nie je vybrali.sme.sk cenzúrované?

Nie je zvykom na firemnom blogu uverejňovať čisto osobné reakcie, dnes ale po prečítaní jedného blogu urobme výnimku z pravidla a zablogujme o tom, či je alebo nie je Vybrali.sme.sk verejná služba, necenzúrovaná. Ako dnes vyšlo na blogu Spravodaja, cenzúrujú alebo necenzúruju na Vybrali.sme. sk?.

Cenzurujú Necenzúrujú, filtrujú. Na blogu mi visel o tom článok na publikovanie už asi tri mesiace, hovoril som si, že niekedy ho musím vypublikovať. Dnes som dostal malý dôvod u Spravodaja.

Čo sme zistili my pri niektorých projektoch: Niektoré články (od určitého času) čo len trochu voňajúce možnou reklamou s komerčným využítím (predaj, ponuka) i keď sú spracované ako kvalitné PR články, sú ak nie priamo odstráňované, tak označené ako "nevhodné". Takýto článok sa na titulku neprepracuje ani pri 200 doporučeniach od reg. userov. Aby sa tam prepracoval, musí zaujať niekoho z vyvolených, po ktorom ho "uznajú" aj ostatní vyvolení a pravdepodobne ho nechajú na pokoji. Iné články o sexe, bulváre a iných veciach sa tam dostanú.

Za ten čas, čo sme s touto službou robili mám dojem, že táto služba je v rukách pár priateľov, ktorí sa okolo nej na začiatku točili a povzbudený úspechom a predajom SME robia si s ňou podľa svojej vôle. SME to navyše ponecháva svojmu osudu, čitateľov to prináša i tak.

Aby som však vysvetlil, prečo som sa rozhodol tento postreh napísať. Chápem SME ako súkromný podnik. Ale potom je namieste, aby jasne napísali, že služba nie je "verejná" (chápaj necenzúrovaná komerčne nefiltrovaná) a že s ňou robia čo chcú, vrátane toho, že reklamné či inak im nehodiace sa články mažú. To je potom seriózny prístup k verejenosti, ktorá túto službu chápe či chápala ako verejnú a necenzúrovanú.

Čo si o tom myslíte Vy? Už ste podobné situácie zažili?

Update: Vybrali.sme.sk o určitom filtrovaní a mazaní píše v pravidlách, ktoré sú síce dosť nelogický v časti "Čítajte, čo odporučili ostatní", ale sú. Je teda potrebné dávať pozor, aký komerčne ladený článok sa na vybrali.sme.sk pokúšate dostať. Toľko asi ponaučenie z rozsiahlej diskusie k článku a pravidiel.

Anton Piták (Anthonius) , softpae.sk

pošli do vybrali.sme.sk

8 thoughts on “Je alebo nie je vybrali.sme.sk cenzúrované?”

  1. vybrali.sme.sk jasne píše v pravidlách: “Prevádzkovateľ sa nezaväzuje umožniť publikovanie všetkých textov, ktoré neporušujú pravidlá používania tejto služby, ale vyhradzuje si právo rozhodnúť pri ktoromkoľvek texte o jeho zmazaní zo stránky.”

  2. to ze ma nieco 200 hlasov este neznamena, ze to pojde na titulku. ak by si si dal tu namahu a pozriel sa do zdrojakov povodneho pliggu uz aj ten obsahoval funkciu, ktora znemoznila aby sa na titulku dostal clanok, ktory je v systeme viac ako x dni… ma to aj digg.. myslim si ze je to aj normalne…ale budeme vediet viac, ak nam to skonkretizujes, a napises konkretne ktory clanok sa na titulku nedostal a mal tolkoto hlasov…

  3. bohuzial, nemozem s vami suhlasit skoro v nicom. pokusim sa poskytnut moj pohlad – niezeby na tom zalezalo v tom zmysle, ako pisete, ale medzi “top uzivatelmi” som na 14. mieste. hned prva vec, ktoru si musite uvedomit, co znamena meno tohto zoznamu: top uzivatelia su top preto, lebo boli najprinosnejsi – urcite ste uz pocul o kvazi web 2.0 postupoch, komunita a pod. “dristy” – a tito uzivatelia mali najviac “vybranych” odkazov. nie su top preto, lebo ich redakcia SME tak vysoko nominovala, alebo nieco ine – postup v tomto rebricku je uplne mozny pre kazdeho – vasimi slovami verejny. na asdf.sk som nebol registrovany, zaregistroval som sa az po odkupeni (ak sa spravne pamatam) , potom som bol dost dlho neaktivny a ked pribudol zoznam top uzivatelov (ak si spravne pamatam, pribudol neskor, alebo som si ho ja jednoducho predtym nevsimol) tak som bol s 3 clankami na nejakej 5. strane. preto moja OSOBNA skusenost je, ze sa uplne bez problemov da posielanim ZAUJIMAVYCH clankov dostat vyssie. Samozrejme, ak budete posielat stale clanky z jedneho servera a budete mat osmich dalsich registrovanych uzivatelov, ktori skoro STALE hlasuju za ten isty clanok a NIKDE inde, tak aj priemerne inteligentnemu cloveku dojde, ze nieco je zhnite na tom serveri danskom.

    “mám dojem, že táto služba je v rukách pár priateľov, ktorí sa okolo nej na začiatku točili a povzbudený úspechom”

    po prve, osobne poznam a dovolim si oznacit za priatela jedneho uzivatela z 2. strany rebricka; niektorych poznam kvoli ich blogom; a s este menej uzivatelmi som uz komunikoval. podobne je na tom VACSINA z prvych dvoch stran.

    po druhe, keby sa pridavali iba clanky, pri ktorych by bol jasny zaujem uzivatelov, malo by zmysel povedat, ze je to v ich “rukach”. alebo si skutocne myslite, ze uzivatelia z prvej strany nemaju nic lepsie na praci, len pozerat: “a tento mozem, uz za neho zahlasoval rony”. nie – ak ma nadpis zaujme, ak ma popis zaujme, ak ma zaujme ich kombinacia, idem si clanok precitat. pripadne som ho uz cital predtym a zahlasujem hned.

    “jasne napísali, že služba nie je “verejná” (chápaj necenzúrovaná)”

    ak mate mylne vnimanie vy, nevnucujte ho aj citatelovi. ja som vzdy velmi rad, ak sa o verejne wc obcas mesto postara tak, ze tam posle upratovacku, ktora to za spratkami, ktori nemaju nic lepsie na robote ako robit bordel uprace.

    aby som to zakoncil, zjavne nemate vela skusenosti s pouzivanim vybrali.sme.sk – potom by ste urcite obcas zaregistrovali seriu clankov od jedneho uzivatela z jedneho servera s dvami hlasmi (registrovany + neregistrovany: nie kazdy ma cas vytvorit si plno uctov, tak aspon zahlasuje druhykrat ako anonym). pripadne neustale manipulovanie s hlasmi (nie, nemyslim si, ze je uplne standardne, aby clanok v novych ziskal za polhodinu 6 hlasov, z toho 5 anonymnych). ja mam totiz rad zaujimave odkazy a clanky, tak, ako kazdy 😉 a velmi ma stve, ak su tam blbosti, ktore su tam dane vyhradne (a tym istym uzivatelom) a len kvoli referalu (spatny odkaz)

  4. Yderf,

    toto ale nebol článok o užívateľoch a ich postupe medzi TOP. Toto bol článok o tom, že sa niektoré články jednoznačne mažú z dovodu povedal by som filtrovania konkurencie.

    Sledujem tento trend od chvíle, keď začali blogy na SME spolupracovať komerčne napr. s Martinusom. Pozorujem, povedzme u súkromnej firmy aj legitímnu snahu zámerne filtrovať niektoré príspevky a snažiť sa tak možno donútiť využiť inú “platenejšiu” formu reklamy.

    Ide ale o to, že som považoval túto službu za verejnú, za aukčný systém, kde sa filtrovať budú maximálne sprosté a nekultúrne príspevky, ale nie kde sa bude filtrovať na základe ekonomického zájmu. To ma proste zabolelo, pretože na začiatku som bol veľmi rád, že tu je konečne “svetový” produkt na webe, i keď kópia.

  5. “Toto bol článok o tom, že sa niektoré články jednoznačne mažú z dovodu povedal by som filtrovania konkurencie.”

    Toto je naozaj hrozná kravina. Konkurenciou pre SME sú Hospodárske noviny, Bleskovky, Pravda, Trend. Články odtiaľto sa hromadne dostávajú na titulnú stránku vybrali.sme.sk, stačí si ich spočítať – HN ju naozaj dosť zaplavujú.

    Konkurenciou pre SME rozhodne nie sú komerčné prezentácie a reklamy na rôzne nezmysly typu “zárobky na internete”, a toto je typ odkazov, ktoré sa zmazávajú. Zrejme veľmi dobre vieš, prečo si tu stále neuviedol ten odkaz, ktorý sme Ti zmazali, pretože potom by si čitatelia mohli sami urobiť obraz o tom, či svojou informačnou hodnotou na titulku najčítanejšieho slovenského spravodajského portálu naozaj patril.

  6. Vitaj Tomáš, chytáš ma za slovíčka. Je to ale aj moja chyba, že som zostručnil myšlienku v komentári a vyznela inak.

    Konkurenciou som myslel niečo iné. Ako konkurenciu som myslel využitie vybrali.sme.sk ako bezplatného “reklamného” kanála namiesto plateného kanála napr. zakúpením reklamy. Teda tou konkurenciou som myslel konkurenciu bezplatnej možnosti k tej spoplatňovanej. Dúfam, že som to aspoň trochu napravil na správnu mieru. To, že tam jeTrend a ďalší, je evidentné.

    Určite tiež nehovoríme o “zárobkoch na internete” a k tomu sa viaže práve to, prečo neuvádzam odkaz. Jednoducho nemôžem poukázať na klienta.

    A ver, že nehovoríme ani o linkoch na tento blog, na to tento blog nie je odkázany, SME nie je cieľová skupina tohto blogu. A teda ma zaráža, že si myslíš, že by som ja osobne na vybrali poslal článok s nezmyslom typu “zárobky na internete”.

    Keď sme začali pozorovať, že sa niečo na vybrali.sme.sk deje, začali sme to aj testovať. Tomáš, ak prejde rovnako ladený článok pred “začatím filtrovania komercie” a neprejde v presne(!) rovnakom duchu ďalší článok, je na pováženie, aké pravidlo bolo použité. A to nehovorím, že bol vymazaný. Nebol, to by sa asi ťažko vysvetľovalo. Bol ponechaný, ale asi “označený” .. vychádzam čiste z testu … ako sa dá vysvetliť, ak dva články (jeden vložený cez nás, druhý úplne cudzí) sa pri rovnakom počte hlasov za rovnaké obdobie, alebo dokonca keď má viac hlasov, než uvedený druhý článok, ten druhý dostane na titulku hneď a ten prvý ani len na 20 stranu “najlepších článkov”? Jasne, hovoríme o hlasoch reg. userov, nie anonymných, tam je váha veľmi nízka.

    Tuším, prečo sa tam niektoré “predajne ladené” články dostali, vrátane toho pred “filtrovaním”… téma bola výsostne “technologická”, čiže zaujímavá pre tých, čo filtrujú. Ako schválne tam práve dnes vidím podobné správanie.

    K článkom … to, či patrilo na titulku mali hodnotiť čitatelia, o ktorých píšeš, v tej dobe, keď tam tie odkazy boli (a aj hodnotili) a nie teraz sa odvolávať na ďalšie hodnotenie. Predsa sám vieš, že teraz by to už nikdy nebolo objektívne hodnotenie.

    Tomáš, ináč je mi skutočne jedno, čo ste zmazali či inak urobili. Aj plne chápem, že to je súkromný projekt firmy SME. Cítil som ale potrebu povedať, že medzi možnými pravidlami pre zmazávanie je aj niečo iné, než to, čo naznačuješ, že je. Ako šikovného človeka Ťa uznávam, na tom sa nič nemení, ale nemôže mi to brániť vyjadriť názor. Nakoniec, sám hovoríš, že mažete, plne podľa svojho uváženia. Ak nie sú na toto mazanie jasné pravidlá, nedá sa potom ani jasne diskutovať. Pretože obaja si môžeme tvrdenia prispôsobovať nejasným pravidlám.

    Ja vybrali.sme.sk držím palce, lebo je to skvelý projekt na Slovensku. Ale trápi ma, že naň padá tieň takého “slovenského” zmýšľania. Možno po tomto spote sa služba ešte viac vylepší a ja tomu budem len rád, ak aj vďaka svojím možnostiam opäť ešte prispeješ na vybrali.sme.sk k tomu, aby sa takéto dohady neriešili 😉

    A som za to, aby sme neotravovali tento priestor, kľudne mi napíš na môj email, rád prispejem k tomu, aby boli veci ešte lepšie.

Comments are closed.