Open Phrases: Nový vietor kľúčovým slovám.

Vážená odborná verejnosť. Aj vďaka spolupráci s viacerými z vás, vývojárov, ktorým (občas) poskytujeme rady a konzultácie, vám dnes môžem exkluzívne predstaviť jeden zaujímavý projekt.

Open Phrases

Práve včera podvečer bol vďaka skupine veľmi šikovných vývojárov spustený do BETA prevádzky projekt Open Phrases. Na začiatok uvediem, že SOFTPAE sa na projekte nijak intenzívne nepodieľalo, mimo pár rád a testovanie.

Čo prináša Open Phrases? Open Phrases je kompletné prostredie pre prevedenie vertikálnej i horizontálnej analýzy kľúčových slov. K dispozícií sú okrem základných tvarov slova aj frázy, synonymá, iné tvary slov a samozrejme, štatistiky hľadanosti každého zo slov či fráz.

Zaujímavosti z projektu

Pre zaujímavosť – nezaujímavé nie sú ani informácie o rozsahu databázy. V databáze Open Phrases je aktuálne 30 mil. unikátnych slov a až 300 mil. vyhľadávaných fráz. Pre analýzu je teda skutočne z čoho si vyberať. Momentálne sú tieto možnosti k dispozícií pre anglický a slovenský jazyk (analýzy pochádzajú z anglických a slovenských vyhľadávačov). Ďalšie sú v príprave.

Zaujímavosťou tohto nevšedného projektu je aj plne dostupné API, ktoré je možné implementovať do ďalších aplikácií.

Poznámka: Možno nie každý si vie využitie tohto API predstaviť, osobne si viem predstaviť implementáciu tohto API napr. na accommodation projektoch, kde sa výstupy štatistík dajú použiť pre generovanie „featured hotels“ a vybrať tak do popredia typy hotelov, ktoré sú aktuálne v trende. Možnosti implementácie skutočne sú.

A ďalšou zaujímavosťou je aj veľmi prijateľské použitie AJAXu v rozhraní webu, web ide určite s dobou a problémy s AJAXom nie sú ani pri použití Opery, ako sa to ešte stále bežne stáva na iných projektoch. Navyše, vítané je spojenie funkcionalizmu s príjemnou ale triezvou grafikou, únava s grafiky sa teda tak rýchlo nedostaví.

Pokračovanie

Dobrá správa je, že projekt nemieni zaspať na vavrínoch. Z vlastnej skúsenosti s týmto týmom vývojárov viem, že s rozširovaním o ďalšiu funkčnosť i jazyky je počítané od začiatku vývoja, určite v najbližšej dobe bude služba k dispozícií aj v ďalších jazykoch. Vývojový tým tiež spustil vývojársky blog i fórum a každý s dobrým nápadom či pripomienkou je vítaný.

Na záver snáď len dodať, že Open Phrases odporúčame minimálne vyskúšať. SOFTPAE sa podieľalo na niektorých skúšobných testovaniach projektu a od dispozície predfinálnej beta verzie začínajú naše analýzy práve tu. Ak prihliadneme k možnosti analýzy slovenských fráz, čo je jedinečná služba, mohli sme tak nahradiť naše interné riešenie používané pre analýzu slovenských kľúčových slov, tak sa nám ponúka skutočne skvelý nástroj, ktorý tu zatiaľ chýbal. A takáto pomoc sa počíta.

Open Phrases:

http://www.openphrases.com

3 thoughts on “Open Phrases: Nový vietor kľúčovým slovám.”

Comments are closed.