10 chýb internetových stránok, ktorým sa vyvarovať v roku 2010

Na internete je v obľube začiatkom roka uverejňovať rôzne rebríčky, prognózy či analýzy zhrňujúce rôzne aspekty skončeného predošlého “starého” roka. Medzi obľúbené “internetové” rebríčky patrí aj rebríček najčastejších chýb internetových stránok za minulý rok. A keďže k “10” chybám sa najlepšie hodí text “2010”, nebudeme dnes písať rebríček 10 chýb webov za rok 2009, ale rebríček 10 chýb webov, ktorým by ste sa mali vyhnúť v roku 2010.

Web stránky od SOFTPAE

10 chýb internetových stránok, ktorým sa treba vyvarovať v roku 2010:

1. Šetrenie na webe na nesprávnom mieste

Mnoho firiem je ochotných investovať do svojho podnikania značné prostriedky aby ho priviedli na vysokú kvalitu, ale v okamihu, keď majú čo najlepšie zavŕšiť svoje podnikateľské snaženie a začať “predávať“, ich ochota investovať klesá takmer na nulu, akoby snaha predať už nepatrila medzi podnikanie. A najčastejším šetrením je práve “nesprávne” šetrenie na internetovej prezentácii. Hlavným dôvodom tejto chyby je ale nepochopenie, že internet nie je len obyčajným “letákom”, ale plne funkčným a neuveriteľne výkonným marketingovým, predajným a reklamným kanálom. Práve pre toto nepochopenie jedni zarábajú a iní sa pozerajú. Ako sa hovorí, bojazlivý obchodník má chudé deti…

2. Tvrdohlavosť

Hovorí sa, že majiteľ firmy vie najlepšie čo predáva. Je to ale pravda? Je potom otázka, prečo absolútna väčšina úspešných firiem si na podporu predaja skôr najíma cudzie firmy a necháva si radiť od nich akoby mali sami zisťovať, čo pri predaji naozaj funguje a čo nie. A ako sa to týka webov? Väčšina majiteľov webov si tvrdohlavo myslí, že ich predstava webu je tá jediná správna a akékoľvek iné návrhy častokrát podoprené mnohými skúsenosťami tvorcov webov neustále odmietajú. Mali by si ale uvedomiť, že k firme tvoriacej web chodia ľudia nielen pre samotný web, ale preto, aby im navrhla skutočne fungujúci web podľa skúseností, ktoré s internetom má.

3. Nevhodná úvodná stránka webu

Jednou z najčastejších chýb internetových stránok je nevhodná úvodná stránka. Úvodná stránka by mala slúžiť minimálne tak dobre, ak nie lepšie, ako ktorákoľvek cieľová produktová stránka webu. To znamená, že aj úvodná stránka by mala predávať! Úvodná stránka preto neslúži ako miesto pre suchopárny výpis ešte suchopárnejších informácií o “suchopárnej” firme, ale ako prémiové miesto na prezentáciu svojich produktov. Neváhajte teda a na úvodnej stránke skutočne predávajte “svoje” produkty. A pamätajte, že aj dobrá povesť je “len” tovar, ktorý sa dá predávať.  (To platí napríklad v prípade advokátskych kancelárii apod.).

4. Navigácia nie je ponuka

Jedným z hlavných dôvodov častého vzniku chyby podľa bodu 3. je nepochopenie, že navigácia (menu) webu nie je ponukou produktov aj keď sa tam môžu názvy produktov vyskytovať. Menu slúži skutočne ako navigácia a človek hľadajúci nejaký produkt ho nehľadá čítaním textu v menu (navigácií), ale čítaním textu na webe, teda v hlavnom textovom “rámci”. Aj preto je nutné, ako hovorí bod 3., prezentovať produkty na úvodnej stránke nezávisle od toho či sú akokoľvek ich názvy spomenuté v navigácii.

5. Neprehľadná navigácia webu

Navigácia je dôležitým prvkom www stránok. Pokiaľ sa návštevník nedokáže na www stránkach orientovať, nedokáže urobiť objednávku. Kvalitná navigácia (globálna, lokálna, kontextová) naopak pomáha návštevníkovi dosiahnuť cieľ. Dobre navrhnutá navigácia by teda mala byť jedným z prvých krokov pri tvorbe vášho webu!

6. Nekvalitné a nepresvedčivé texty

Text na www stránkach je najčastejšou a často jedinou formou ako presvedčiť návštevníka k odoslaniu objednávky alebo požiadavky na službu či produkt. Spôsob písania textu pre internetové stránky sa výrazne odlišuje od spôsobu písania textov pre časopis či letáky. Pri písaní textu je potrebné byť dokonale vyvážený medzi potrebami stručnosti a zároveň správnej informovanosti o ponuke. Tomuto oboru sa venuje Copywriting. Zaujímavý článok o tom čo dokáže upravený text na webe si prečítajte tu.

PS: na weboch naších klientov dosahujeme napr. vďaka  dobre napísaného textu u formulárov konverzný pomer až 10 – 20%, stačí len správne napísať text.

7. Neviditeľné web stránky

Na Slovensku patrí napríklad vyhľadávaču Google v priemere až 80% podiel medzi vyhľadávačmi, ktoré sú najčastejším zdrojom návštevnosti a tým aj zákazníkov na internete. Mnoho firemných stránok sa ale vôbec nedá vo vyhľadávačoch nájsť ani po zadaní názvu produktu, služby či mená firmy. Takéto www stránky sú v podstate vyhodenou invenstíciou a je jedno či stáli hoci len pár tisíc. Preto by jednou z hlavných činností spolu s vytvorením nových internetových stránok mala byť aj registrácia do katalógov a vyhľadávačov. Toto ešte stále nie je automatické ani u absolútnej väčšiny slovenských webdesingnérskych firiem.

8. Skrývanie informácií na webe

Všetky vyššie uvedené chyby sú zaujímavé a dosť závažné, ale jedinou, najväčšiou a najzávažnejšou chybou všetkých internetových stránok, ktoré z akéhokoľvek dôvodu nefungujú je skrývanie informácií a to napríklad najčastejší prípad – skrývanie ceny, a to často za výhovorku, že cena sa nedá presne stanoviť. Ale dá sa ukázať na príklade alebo vypočítať pomocou internetovej kalkulačky. Toto skrývanie je v skutočnosti absolútne nepochopenie toho, prečo ľudia web používajú pre vyhľadávanie informácií. Ľudia používajú internet pre vyhľadávanie produktov a informácií práve preto aby jednoducho a čo najrýchlejšie, bez akýchkoľvek ďalších vplyvov, našli všetky potrebné informácie k rozhodnutiu urobiť objednávku či nakúpiť. Skrývanie informácií a “myslenie si”, že návštevník zavolá firme, aby sa dozvedel akékoľvek čo i len základné informácie, ktoré mali byť na webe, je jeden veľký omyl. Web, ktorý skrýva informácie, človek rýchlo opustí a nájde si behom pár sekúnd ďalší web ďalšej firmy, ktorá môže mať omnoho horšiu ponuku než vy, ale nebála sa zverejniť všetky informácie. Aj preto častokrát “horšie” firmy vyhrávajú nad tými s lepšou ponukou.

9. Neodpovedanie na emaily, nekomunikovanie cez internet

Podceňovanie internetovej komunikácie v dnešnej modernej dobe je jednou z najväčších chýb. U mnohých firiem začína aj končí podnikanie vytvorením www stránok. Napriek tomu, že mnoho firiem a podnikateľov aj keď zainvestuje do kvalitnejších web stránok “zabije” svoj biznis na internete tým, že vôbec ďalej nepoužíva a nesleduje internetovú komunikáciu napr. emaily. Sledovanie emailov raz za dva týždne či následná odpoveď ešte o ďalší týždeň neskôr dokonale “zabije” akéhokoľvek záujemca o vaše služby. Je potrebné si zapamätať, že pre internetového užívateľa je internet (email) dôležitejším komunikačným prostriedkom než telefón. Emaily preto nepodceňujte a pravidelne kontrolujte.

10. Nevyužívanie ďalších marketingových kanálov

Internetové stránky nie sú jediným riešením pre internetové podnikanie. Public relation, písanie textových správ, článkov, newsletterov či PPC reklama napr. v Google dokážu priviesť firme minimálne taký istý počet zákazníkov ako samotné webové stránky firmy. Založenie PPC reklamnej kampane je pritom v spolupráci so skúseným partnerom jednoduchou “otázkou” zvládnuteľnou aj pre obyčajnú “jednoosobovú” firmu. Ceny za vysokokvalitnú a presne cielenú internetovú reklamu pritom nemusia u väčšiny firiem presiahnuť mesačne 10 – 30€. Stačí sa len správne rozhodnúť a urobiť ten prvý krok.

Pár slov na záver…

Veríme, že tieto vyššie uvedené chyby a rady vám už čoskoro pomôžu zlepšiť vaše weby a pridať sa k tým, ktorý vďaka internetu už dlho zarábajú a tvoria veľký objem svojho obratu. Pamätajte, že čím skôr budete na internete pred konkurenciou tým vyššia je vaša šanca uspieť. Aj Amazon a mnohé iné firmy sú bohaté a obrovské práve vďaka toho, že prišli na internet v dobe, keď ešte všetci hovorili, že to čo idú robiť na internete nebude fungovať. Oni ukázali, že to ide a vďaka toho, že boli prví, vedú dodnes. Pridajte sa teda k ním aj vy.

Pozor, pozor !! Už čoskoro prichádza ProdAds!!

Hnevá vás AdSense? Nechcete sa stávať automatickými platiteľmi DPH hoci zarobíte len pár dolárov ročne za svoj web? Už zajtra vám prinesieme prvé informácie o novom reklamnom systéme spúšťanom do beta prevádzky, určenom pre majiteľov web stránok i obchodníkov ponúkajúcich svoje výrobky či tovar na predaj!! Prichádza ProdAds!! PS: náhľad na to, ako sa bannery na webe zobrazujú nájdete napr. na webe www.mangomag.sk

One thought on “10 chýb internetových stránok, ktorým sa vyvarovať v roku 2010”

Comments are closed.