Slovenský Barcamp Bratislava 2. bol vynikajúci

Pred pár hodinami skončil druhý slovenský barcamp a len pred pár minútami som s prvými ľuďmi dooslavoval aj svoje kristové roky, rád by som sa ale podelil o to, čo mi z druhého slovenského barcampu zostalo.

V prvom rade by som chcel pochváliť organizáciu. Zvolenie GOPAS centra, ktoré sa na rôzne kurzy a školenia špecializuje a je na takéto akcie vynikajúco pripravený bola asi ten najlepší ťah. Príjemné prostredie, nepreberné množstvo učební (nepreberné = viac ako štyri, ktoré sa využívali) a samozrejme, kvalitne zvládnuté zásobovania barcampovania chtivých vodou, malinovkami a kolami. Nečakanou čerešničkou bolo zabezpečenie pestrého rýchleho obeda v podobe lososových šalátov, tortil, či rôznych ďalších pochutiek zabezpečilo, že mnohí sme nemuseli vynechať tzv. obedné prednášky, počas ktorých sa zvykne ľud vytrácať. Toľko k organizácii, ktorú musím ešte raz naozaj srdečne pochváliť.

slovakia-barcamp

Aj vďaka obedu a popísanej organizácii bolo možné zhliadnuť v učebniach približne dvadsať rôznorodých prednášok, vrátane prednášok vedených v angličtine. Úroveň niektorých predčila aj moje očakávania, našli sa však aj prednášky, ktoré by bez dobrého publika skôr „zomreli hladom“ po dobrých informáciách.

1. – O kineme.sk

Z navštívených prednášok by som vyzdvihol napr. prednášku o Kineme, filmovom portáli, ktorý dáva zabrať filmovým distrubútorom a ktorý aj napriek ich nepriazni sa dokázal presadiť. Jednoznačne sa tým potvrdzuje to, čo sa už roky vie, že obsah vedie. Peter Konečný rozprúdil celkom zaujímavú diskusiu a aj keď sa v niektorých okamžikoch mohlo zdať, že sa vytráca jej pointa, diskutované témy úzko súviseli s marketingom a aj na preberaných príkladoch sa dalo niečo dozvedieť.

2. – O foaf.sk

Celkom zaujímavou bola jedna z prvých prednášok venovaná projektu „social marketingu“ v obchodnom registri, foaf.sk. Chalani z foaf.sk bolo vidieť, že sú vo svojom obore skutočne dobrí profesionáli a do pléna priniesli niekoľko zaujímavých informácii, ktoré by si možno zaslúžili miesto aj na občasný blog. Informácia o jednej veľkej prepojenej „guli“ (kruhu) firiem a mnoho malých či o aktuálnej hľadanosti niektorých slov (osôb) by mohla byť zaujímavá aj pre novinárov, možnosť pochopiť im tohto „pavúka“, vďaka čoho by boli schopní aj sami robiť ešte lepšie analýzy. Ale foaf.sk má šancu sa ešte časom možno vyprofilovať. Smer v poskytovaní zaujímavých informácii má svoje miesto aj budúcnosť.

3. – O social networkingu

Prednáška Daniela Kostana bola jedna z tých, ktorej väčšia časť sa viedla v anglickom jazyku. Téma bola pre internetových marketérov pomerne zaujímavá ale je možné, že od jej smerovania sme niektorí čakali možno viac, sama osebe ale napriek tomu nebola až tak nepoužiteľná. Trošku všeobecný úvod a pár čísel využívanosti služieb najprv moc nezaujalo, neskôr spustená debata ale vysoko prevýšila tieto nedostatky a postupne nasmerovala prednášku i diskusiu správnym smerom. Daniel Kostan je naozaj zručný prednášateľ aj diskutujúci, takže hodina vyčlenená na prednášku bola zaujímavými víziami z diskusii nabitá až do svojho konca. Ako zaznelo na prednáške, tieto služby asi čaká postupné vyfiltrovanie na tie použiteľné a na nie ostatné a osobne som si dovolil vysloviť názor, že raz sa z týchto služieb stane náš najlepší mobilný kamarát, ktorý nám poradí, aký program na večer si dať, koho z možných miliónov ľudí dnes stretnúť a mnoho ďalších služieb, ktoré budú skôr príjemným radcom, než natlačeným marketingom, v ktorom sa samotný užívateľ stáva zas a opäť len číslom a obeťou. A samozrejme, ako medzi nami zaznelo, povedie „easy to use“.

4. – O affiliate marketingu

Pokiaľ som písal, že boli kvalitné aj nekvalitnejšie pripravené prednášky, toto bola jedna z tých, u ktorých sa o príprave dalo výrazne pochybovať. Všeobecné informácie o „miliónoch“ affiliate systémoch nikoho nenadchli, o ich existencii asi všetci vieme, o tom, ako ich správne využiť už nie. Napriek tomu sa postupne aj vďaka kvalitnej skladbe poslucháčov rozbehla tá pravá atmosféra a informácie sa začali sypať, aj keď je pravda, že nie od prednášajúceho. Využitie affiliate marketingu nie je jednoduché, tak ako si mnohí predstavujú, že stačí vypustiť kópie affiliate webov na každom webe a čakať, že to prinesie zisky, to nejde. Asi to vie aj za affiliate marketing často ako vzor ukazovaný Amazon, ktorého desiatky či stovky kópii sa nepovaľujú na každom webe ako AdSense. A Amazon dobre vie, prečo svoje kópie len tak hocikde nerozhadzuje. Bodaj by to časom pochopili aj naši marketéri, či poskytovatelia podobných služieb. Nesprávne vedený affiliate program môže časom akejkoľvek značke aj uškodiť. A naši majitelia webov by si mali uvedomiť, že vloženie záložky „letenky“ na svoj web nedáva žiaden podnet pre ľudí nakupovať letenky. Ale to už je téma o inom a tento článok ju pokryť nestačí.

Slovensko sa profesionalizuje

Aj napriek tomu všetkému, že prednáška o affiliate marketingu nevypálila vedením práve najlepšie, ukázalo sa, že aj slovenská webová scéna sa postupne čoraz viac profesionalizuje a verím, že slovenský web ešte čakajú viaceré nové možnosti, pár dobrých ľudí tu je. A budem sa opäť asi nielen ja tešiť na ďalší barcamp. Rád preň tak ako aj tento rok preruším svoje oslavy narodenín, aby som si niečo ďalšie zaujímavé vypočul a opäť zažil kvalitnú diskusiu s ľuďmi, ktorí vedia, čo chcú. A dovtedy dúfam, že s mnohými z vás podiskutujem aj inde.

Vivat Barcamp.