Windows ako Open source

Väčšina ľudí sa nad týmto nadpisom pousmeje, ale zdá sa, že onedlho sa vôbec nebudememe musieť nad tým usmievať. Na internete je už dlhší čas projekt Open Source náhrady pre Windows – React OS. A začína sa dostávať do prvých celkom použiteľných verzii.

React OS vznikol ako reakcia na monopol Microsoft v operačných systémoch a aktuálne vychádza z Windows 2000/XP. Potom, čo sa k jeho vývoju čiastočne pridala aj komunita okolo projektu WINE sa podarilo výrazne urýchliť jeho vývoj a dnes už React OS nie je len konzolovým Windows ako na začiatku.

V posledných vývojových verziách je možné používať aj GUI rozhranie s Prehliadačom (Explorerom) a mnoho nielen jednoduchších aplikácii. Zaujímavosťou je možnosť spúšťať a používať aj textový editor AbiWord, čo je multiplatformový editor pracujúci aj s MS Word dokumentmi. Ešte zaujímavejšie asi bude hranie hry Quake 2 na tomto systéme. Samozrejmosťou už je podpora sietí či task manažér.

Tento systém sa určite oplatí vyskúšať a ledovať jeho vývoj, pretože nás môže čoskoro veľmi príjemne prekvapiť. Podrobnejšie informácie, screenshoty a inštalačné súbory nájdete na domácej stránke React OS.

Autor príspevku: Anton Piták