AlertBox: Užívatelia stále klikajú na prvú pozíciu.

Jakob Nielsen zverejnil pre mnohých SEO konzultantov dosť nepríjemnú štúdiu. Už z predošlých užívateľských testovaní vyplynulo, že užívatelia klikajú na prvú pozíciu vo výsledkoch vyhľadávania nepomerne častejšie, než na ostatné pozície a pohybuje sa to okolo 40%. V tomto prípade nič nové pod slnkom. Nové testy ale poukazjú na ďalšie fakty.

Ilustračný obrázok: Vyhľadávanie na Google.com

Nové výsledky poukazujú, že užívatelia klikajú na prvú pozíciu aj po prehodení pozícii na prvom a druhom mieste a to bez ohľadu na relevanciu výsledku. Príčin môže byť viac – od dôvery užívateľov vo vyhľadávač, kedy užívateľ verí, že vyhľadávač mu dáva na 1. pozícií to najlepšie až po všeobecný zvyk kliknúť na prvú pozíciu (nielen vo vyhľadávačoch). V tomto prípade plne platí, že len samotná optimalizácia "hrubou silou" nestačí. Na 1. pozícii môže byť len jeden a tak ostatní záujemcovia musia používať ďalšie techniky, ako užívateľa pritiahnúť.

Poznámka: Osobne si myslím, že to až tak čierne nebude. Všetci klikáme na 1. pozíciu tak nejak automaticky, máme to v "génoch". No predpokladám, že väčšina z nás kliká a hľadá ďalej. Toto Nielsenové testovanie má aj svoje chyby. Nikde sa nehovorí o zložení testovacej skupiny. Verím, že napr. u starších prípadne neskúsenejších užívateľov skôr platí oné 40% "zvýhodňovanie" prvej pozície a postupné spresňovanie hľadania viacslovným výrazom. U mladších ročníkov aj na základe mojích skúsenosti a pozorovaní s tým ale nesúhlasím. Ako to celé vidíte Vy?

Autor príspevku: Anton Piták

One thought on “AlertBox: Užívatelia stále klikajú na prvú pozíciu.”

  1. Ja si približne v 80% kliknem na prvú pozíciu, ale často klikám hooodne hlboko t.j. od 10 strany výsledkov ďalej.

    Často tam nájdem zaujímavé informácie od ľudí, ktorí si zbúchali web vo Front Page, o SEO nemajú ani poňatia ale vo svojom odbore sú dobrí a píšu zaujímavé veci.

    Mám však tiež ten podmienený reflex, klknúť na prvý result…

Comments are closed.