Google bublina – blíži sa doba ľadová?

Čoraz častejšie mám pocit, že svet a Amerika všeobecne sú nepoučiteľní. Každodenný prísun článkov o tom, čo Google odkúpil a ako jeho akcie stúpajú stále častejšie pripomína podobný ošiaľ, ktorý svet zažil pred pár rokmi a ktorý skončil krachom mnohých internetových firiem. Koniec koncov, mnohé dnešné internetové firmy vznikli na troskách tých pôvodných. Ako sa ale zdá, história sa opakuje.

Google - ilustračný obrázok.

Hystéria z nových služieb Googlu, nových funkcií či väčšieho priestoru zachvacuje čoraz viac ľudí a v celom tomto kolotoči nejako chýba triezve zhodnotenie a kritika. Všetci sú zamilovaní do Google a to pripomína oné ružové okuliare v láske či prehnané odhodlanie linuxákov brániť svoj systém do konca.

Ale Google pripomína aj slona na hlinených nohách. Však o „hodnote“ všetkých „googlovských“ akcii hovoria aj obrovské výkyvy v ich cene zakaždým, keď sa internetom prevalí čo i len malý škandálik s jeho službami. Mám nepríjemné tušenie, že sa asi opäť dočkáme ďalšej doby ľadovej na Internete.

7 thoughts on “Google bublina – blíži sa doba ľadová?”

  1. Myslím, že situácia je teraz oproti minulosti trochu odlišná. Aj keby Google padlo tak je tu množstvo malých firiem so šikovnými ľuďmi, ktorí posúvajú hranice internetu dopredu. Internet dnes nestojí na Google, aspoň ja mám z toho taký pocit.

  2. To Jaro: Jaro, to ani netvrdím. Ani pred rokmi internet nepadol, jeho podstata je našťastie iná, než Googlu a ďalších internetových firiem.

    Tvrdím ale, že opäť nastáva ten trend nekriticky preceňovať hodnotu internetových spoločností a nabublávania ich významu. Proste si myslím, že akcie mnohých, hlavne typicky amerických internetových spoločností sú opäť nadhodnocované. Ale prečo nie, všetci sa učíme na chybách 😉

  3. Přesně tak. Google je pořádná bublina a v poslední době se nafukuje čím dál víc – pokud je obrat nějaké firmy necelých 10 mld. USD a hodnota 12krát vyšší, něco není v pořádku. Pravda, cena akcií se řídí očekáváním investorů, ale už párkrát se mi stalo, že jsem čekal na vlak, a on nepřijel…

  4. AFAIK má Google obrat jen 6 mld. USD, zato ho každý rok zatím minimálně zdvojnásoboval. Podstatnější ovšem je víc než miliardový zisk, který se dokonce rok od roku minimálně ztrojnásobuje. To ho myslím dost zřetelně odlišuje od “bublinových” firem z doby před pěti lety.

    To bych ostatně článku vytkl všeobecně. Tehdejší očekávání investorů bylo vedeno jen růstem míry využívání internetu. Dnešní je dáno růstem zisků.

  5. To by som si Marku v tomto prípade až tak sebavedome nedovolil tvrdiť. V oboch prípadoch tam dominuje slovo “očekávání”. A tak ako očakávania rastu miery využívania internetu mohli byť prehnané, rovnako tak prehnané môžu byť očakávania rastu ziskov. Nakoniec, z historie sme sa mnohokrát mohli poučiť, že žiadne zázračné dlhodobo udržateľné rasty ziskov neexistujú.

    Len ako podpichnutie uvediem očakávania ziskov ľudí, ktorí vložili peniaze do spoločnosti BMG Invest či podobných v ČR vedených Mr. Koženým 😉 Rovnako, ako vtedy ľudia prestali pre očakávania triezvo rozmýšľať, aj v tomto prípade čoraz častejšie nadobúdam pocit, že ta triezvosť začína chýbať. Ale je to výlučne len môj pocit.

  6. Souhlasím s Markem Prokopem. Google umí vydělávat peníze, ale jeho CFO již před pár dny řekl, že nárust v ziscích a obratu již nebude takový jako byl zatím.

    Psychokočka: kdyby bylo P/E Googlu 12, tak by to byla naprosto solidní a nepříliš spekulativní investice. Průměrné P/E v S&P 500 je okolo 16, a Google má 68.17. Proto můžeme vidět korigaci cen jeho akcií, kdy spadly o cca 20% – 30%.

Comments are closed.