Psychologie web stránek II. – Kliknu, nekliknu?

Na internetu je nespočetně článků a diskuzi o zvyšování konverzního poměru na webu, mnohé jsou ale natolik obecné, že jen stěží jich obyčejný člověk dokáže využít k prospěchu svých stránek. Jedním z opomíjených témat je umístnění „objednávkového“ formuláře.

Umístnění formuláře nad zlomem strany.

Jedním ze základních pravidel internetového marketingu je rčení, že akce nesmí být dál než 3 kliknutí myší. Toto pravidlo ve většině případů skutečně funguje a mnoho tvůrců webu se jím řídí. Standardním příkladem jsou např. weby ubytovacích zařízení (hotelů, pensionů) , které se drží scénáře – hlavní stránka – ukázat nabídku (pokoj, ceny) – přechod na stránku s objednávkovým formulářem.

I když vám většina uživatelů zopakuje výše popsaný postup, s kterým „nemají“ problém, v skutečnosti velká většina návštěvníků (hlavně zahraničích) nerada hledá poslední krok – objednávkový formulář. Testování, které jsme provedli opět potvrdili, že pochopení cílové skupiny návštěvníků je velmi důležitým krokem tvorby kvalitního webu.

Jednou z důležitých vlastnosti lidí je kromě pohodlnosti i zvědavost a návyk a toho lze dobře využít při přípravě formulářů nebo i grafické úpravy nabídky. Z naších testováni jsme zjistili a ověřili v praxi, že přemístění objednávkového formuláře přímo na cílovou stránku s nabídkou se konverzní poměr a oblíbenost stránky několikanásobně zvyšuje. Pokud je k tomu objednávkový formulář nad zlomem strany, jeho účinnost je ještě vyšší.

Dalším známým faktem je, že lidé rádi klikají na tlačítka, čeho se využívá i při tvorbě trikových reklamních banerů. Lidé mají rádi tlačítka, protože jejich viditelnost a (předpokládaná, vžitá) jednoznačnost v akci jasně naznačuje, co lze od kliknutí očekávat. Správně použitá tlačítka v designu stránky můžou proto výrazně zvýšit nejen konverzní poměr ale i uživatelskou přívětivost stránky. Je proto vhodné ponechávat tlačítka nejen u formulářů, ale využít jejich designu i u důležitých odkazů.

Pro porovnání si sami zodpovězte otázku, na který z níže nakreslených odkazu kliknete raději, který z odkazů u vás vzbuzuje větší důvěru v to, co od něj můžete očekávat. Mnozí hned tušíte i jednu z nejčastějších chyb internetových obchodů.

Porovnání tlačítka pro objednávku v e-shopu.

Z předchozích informací je jasné, že tvorba web stránky a zvyšování její účinnosti není jen o dobrém textu a líbivé grafice, ale ve velké míře i o využití informací o chování se uživatelů a pochopení cílové skupiny návštěvníků stránky.

Autor príspevku: Anton Piták

4 thoughts on “Psychologie web stránek II. – Kliknu, nekliknu?”

  1. S umístěním formulářů zcela souhlasím. Na několika doménách jsem začátkem roku použil strategii “kontaktní formulář nahoře na každé stránce” a výsledky jsou více než dobré. Dva hlavní problémy

    a) nejde to všude

    b) tam kde to jde jestejně někdy kvůli designu třeba formulář příliš zužovat., aby se vešel do sloupce.

  2. Konverzní poměr je určitě základ. Pořád nevycházím z údivu že některé firmy nemají problém nainvestovat desetitisíce do zvýšení návštěvnosti, ale přitom se jedná o web, který má konverzní poměr v řádu promilí.

    Petr Hajda

    P.S. Hodila by se verze pro tisk

  3. Súhlasím Petr. A na Slovensku sú absurdity ešte väčšie. Rozprávať niekedy s manažermi naozaj veľkých podnikov je žalostné. Ale je to o tom, kedy si kto uvedomí, že internet môže zarábať.

    Robili sme jeden úplne jednoduchý optimalizovaný web lokálnej firmičke. Po troch rokoch sa z “garažovej” firmičky vďaka zvýšeniu povedomia mimo region vypracovali na firmičku, ktorá rozbieha vlastnú výrobu. Rokovanie o tvorbe nových stránok potom už nebolo o tom, že aká cena, ale kedy a ako dobre 🙂

    PS: Verzia pre tisk … určite pridám aspoň štýl.

  4. V podstatě můžu souhlasit – jenom ty 3 kliknutí myší… Ne vždy je to řešitelné, ovšem pokud je uživatel náležitě veden a jeho akce (např. krok za krokem nákupem v e-shopu) není rušena (odkazy, které vedou někam pryč, upoutávky na další produkty) , může kliknout třeba 6x a k cíli dorazí.

    Ovšem samozřejmě – čím méně kliknutí, tím lépe.

Comments are closed.