Štúdia webov politických strán: KDH nekomunikuje, SMER je moderný, SNS je nepoužiteľné, SMK ignoruje slovenských voličov.

Čím mladšia a modernejšia je politická strana, tým lepší je prístup jej politikov k využívaniu internetu. Naopak, mnohé zavedené politické strany úplne podceňujú elektronickú komunikáciu so svojimi potencionálnymi voličmi. To je výsledok predvolebnej štúdie webov, ktorú sme previedli v dňoch 29.05 až 05.06.2006 na vybraných weboch slovenských politických strán, ktoré majú šancu dostať sa do parlamentu.

Štúdia, ktorá bola motivovaná podobnou štúdiou vykonanou v ČR poradenským centrom Dobrý Web ukázala, že weby aj elektronická komunikácia slovenských politických strán a hnutí sú na o niečo lepšej úrovní než u ich českých kolegov. Zároveň ale odhalila mnohé nedostatky samotných webových stránok testovaných politických strán, hlavne minimálne využívanie internetu ako plnohodnotného komunikačného a marketingového média.

Ignorovanie emailovej komunikácie zo strany KDH tak môže poukazovať na nezáujem o modernú spoločnosť a mladých ľudí, dizajn stránok SNS zas predvádza absolútny chaos a nekoncepčnosť a SMK takmer úplne ignoruje slovenských návštevníkov straníckeho webu. Na stránkach HZDS sa zasa prípadný záujemca o informácie nedopátra kontaktu na centrálu a tak zostáva len skúsiť napísať predsedovi.

Strana SMER naopak napriek najlepšie prevedeným webovým stránkam vôbec nevyužila antikampaň proti predsedovi Robertovi Ficovi vo svoj prospech. Zbytočne tak podcenila veľmi zaujímavú skupinu prvovoličov – študentov, ktorí tvoria významnú časť internetovej populácie. Toto podcenenie sa ale týka všetkých politických strán.

Malou výnimkou je SDKU-DS, ktorá využila reklamnú sieť serveru Zoznam a umiestnila bannerovú reklamu na jednom z jej serverov. Vzhľadom na cieľovú skupinu a internet ako médium ale nezvolila najvhodnejší server.

Emailovú komunikáciu najlepšie predviedli ANO a Slobodné Fórum, strana ANO nezabudla rovno priložiť zoznam požadovaných regionálnych kandidátov a volebný program, čím spolu s kvalitnými webovými stránkami predviedla, že internet má u nej svoje miesto.

Jedným z podceňovaných kritérií takmer všetkých webov je bezbariérovosť, čo znamená dostupnosť stránok aj pre zdravotne, najčastejšie sluchovo a zrakovo postihnutých návštevníkov.

 

Napriek množstvu uvedených chýb je ale treba vyzdvihnúť zmenu v prístupe k internetu, ktorá je oproti predchádzajúcim voľbám z roku 2002 výrazná. Vstup do EU a tlak zahraničia na prispôsobenie sa moderným trendom sa prejavil aj na prístupe politických strán k využívaniu internetu.

 

Výsledky auditu spracované do súrhnnej štúdie sú k dispozícií na www adrese http://www.softpae.com/files/studia_volby_2006.pdf (220kB).

4 thoughts on “Štúdia webov politických strán: KDH nekomunikuje, SMER je moderný, SNS je nepoužiteľné, SMK ignoruje slovenských voličov.”

  1. Pekné, páči sa mi toto hodnotenie. Možno by bolo lepšie na web dať aspoň základné údaje zo štúdie. Nejakú tabuľku porovnaní, ľudia totiž neradi majú PDF ;-).

  2. Zdravím Pjotr 😉

    To porovnanie v tabuľke by bolo dosť veľké a vzhľadom k tomu, že štúdiu doprevádza táto tlačová správa, zhrnuli sme to najzákladnejšie do správy.

    Študia je predsa len obsiahlejšia a pri deviatích politických stranách by to porovnanie v tabuľke zabralo dosť času aj miesta. Okrem toho, porovnanie je natoľko odborné, že pre obyčajných čitateľov by asi nemalo veľkú informačnú hodnotu. Na druhej strane odborníci si radí prečítajú alebo vytlačia PDF.

    Ale vďaka za Tvoj príspevok, aspoň som mal možnosť vysvetliť to podrobnejšie 😉

Comments are closed.