Užitečné nástroje (nejen) pro .NET

    Každý programátor má své oblíbené nástroje a "udělátka", které rád používá, které mu usnadňují urychlují práci a bez kterých si ji už vlastně ani nedovede představit. Pro spoustu programátorů, kteří programují v C# ve Visual Studiu, je (nebo by být mohl) takovým nástrojem ReSharper.

Re…. co ?

   Resharper se chlubí tím, že zvyšuje produktivitu při psaní kódu – a hned na úvod rád potvrdím že je to pravda. A na co tedy je Resharper ? V podstatě nabízí zvýšení komfortu pro psaní kódu v prostředí Visual Studia, což zejména ve verzi VS 2003 bylo markantní – tato verze na rozdíl od VS 2005 ještě nedisponovala funkcemi jako je např. zvýrazňování editovaného kódu, inteligentní smart tagy a refactoring. Možná že i pod vlivem vzniku takovýchto nástrojů vylepšil Microsoft Visual Studio ve verzi 2005 alespoň některými nejdůležitějšími funkcemi pro refactoring. Ani tvůrci Resharperu však nespali, a postupně pracovali na verzi 2.0, která byla v nedávné době uvolněna jako oficiální release (bylo však již delší dobu možné mít instalovanou poměrně stabilní betaverzi).

Pište rychle a s lehkostí

    Resharper se po instalaci integruje do prostředí Visual Studia. Přehled všeho co Resharper nabízí tak najdete v menu "ReSharper" (i když časem si určitě rádi osvojíte klávesové zkratky, viz. dále). Oceníte zejména

  • formátování a barevné odlišení kódu – na první pohled odlišíte typy, properties, lokální proměnné, fieldy, metody; rovněž optimalizaci "usings"
  • zvýrazňování chyb a varování v kódu již při psaní bez nutnosti kompilace
  • "quick-fixes" – nabízení možných oprav nalezené chyby, vyberete si z nabídky pomocí ALT+Enter (tak to je první zkratka kterou si určitě brzy osvojíte)
  • automatické vládání chybějících "using", potvrzujete pouze opět pomocí ALT+Enter
  • označování "overrides"  "implements" a "hides" speciální značkou, takže tyto metody můžete odlišit na první pohled
  • rychlé vyhledávání dle typu (Ctrl+N) nebo názvu souboru (Ctrl+Shift+N) – jak píšete název tak se v malém "lookup" okně objevuje seznam jmen vyhovujících zapsanému řetězci, po výběru se přímo otevře daný soubor
  • rychlá navigace v aktuálním souboru – pomocí F12 (další zkratka k zapamatování) rychle zobrazíte strukturu souboru a přesunete se např. k požadované metodě
  • 27 automatických funkcí pro refaktoring (menu "Refaktor" v této souvislosti vypadá trochu jako chudý příbuzný)
  • generování kódu
    Také "trpíte" třeba při psaní properties ? Je to nuda – deklarace privátního fieldu, deklarace public property + getteru a setteru….když má třída 20 properties je to peklo. Ne však s Resharperem – nadeklarujete privátní fieldy, použijete zkratku Alt+Insert (tuhle budete obzvlášť milovat) a necháte vygenerovat všechny properties naráz. Obdobně vygenerujete i třeba kostruktor.
  • implementaci/overriding – Resharper nabízí všechny dostupné metody a umí vygenerovat i tělo metody (nebo všech najednou)

… a nikdy jinak

    Nejvíce je asi návyková ta spousta drobných usnadnění při psaní kódu – doplňování kódu (Ctrl + Shift + Space, Ctrl + Alt + Space) , zobrazení rychlé dokumentace (Ctrl + Q na daném názvu třídy/člena třídy) , informace o parametrech (Ctrl + P na názvu metody) , párování závorek – zvýraznění k sobě patřící dvojice závorek po umístění kurzoru na jednu z nich, automatické uzavírání závorek a uvozovek při psaní, duplikování řádky nebo bloku kódu (Ctrl + D). Zvyknete-li si, nebudete už bez něho chtít programovat. Na to si klidně vsadím.

ReSharper toho umí ještě více, jako je např. komfortnější editace ASP.NET stránek, unit testing a editace NAnt/MSBuild skriptů. Kompletní přehled všech vlastností najdete na stránkách ReSharperu.

Aby "vébéčkáři" nebo jiní "nesharpisté" nepřišli zkrátka, příště vám rád představím své oblíbené pomocníky i pro SQL server.

P.S. Používáte také nějaké užitečné nástroje a udělátka ? Pochlubte se a neváhejte přispět do diskuse pod článkem.

PH

4 thoughts on “Užitečné nástroje (nejen) pro .NET”

  1. Nikdy jsem ReSharper nepoužíval a musím říct, že je to vysoce kvalitní doplněk, ale nemůžu říct, že by mi nástroje ve VS 2005 nestačily.

  2. Niektoré funkcie ReSharperu sú veľmi dobré, ale je to jediný nástroj, ktorý musíme používať povinne v robote a vážne sa mi znechutil 🙂

    Čo je absolútne najhoršie premyslené, je systém ohlasovania chýb. Človek ide napísať privátny field, tak začne písať “p” a zrazu VS zmrzne, disk začne hučať a ReSharper zobrazí, že p nie je platné. Dopíšem private, začnem písať dátový typ a okrem Intelli Sense sa vyhodia upozornenia, že dátový type neexistuje, nemám názov fieldu a chýba mi bodkočiarka.

    Toto je vážne neskutočné a keby to šlo vypnúť, bolo by to úžasné.

  3. Podle mých zkušeností se ReSharper chová na 99,9% “mravně”, i když je pravda že občas začne trochu stávkovat tak jak píšete…z některých verzí v minulosti také “lítaly” občas chyby. Protože ho ale používám dobrovolně tak se mi rozhodně neznechutil 🙂

Comments are closed.